Stiri externe

INTERDICTIE – Serbia interzice intrarea autovehiculelor de transport marfa si produselor croate pe teritoriul ei

Serbia a interzis miercuri seara intrarea pe teritoriul ei a autovehiculelor de transport marfa si produselor croate, ca raspuns la o masura a Zagrebului care a interzis luni intrarea in Croatia a camioanelor venind din Serbia, in timp ce relatiile dintre cele doua tari au ajuns la cel mai scazut nivel de la rasturnarea fostului om forte sarb Slobodan Milosevic in 2000, noteaza Reuters si AFP.

Croatia intentioneaza astfel sa faca presiuni asupra Belgradului pentru a redirectiona fluxul de migranti si refugiati spre Ungaria si Romania. Peste 44.000 de migranti ce fug de razboi si mizerie din Orientul Mijlociu si Africa au intrat in Croatia prin Serbia intr-o saptamana, aminteste France Presse.

Serbia a anuntat ca isi rezerva dreptul de a recurge la represalii si a lansat Croatiei un ultimatum care a expirat la 22.00 GMT miercuri seara.

“Dupa miezul noptii (22.00 GMT), niciun camion inmatriculat in Croatia si niciun alt vehicul sau mijloc de transport incarcat cu produse croate nu va putea intra pe teritoriul Serbiei”, a declarat ministrul sarb de interne Nebojsa Stefanovic in direct la televiziunea nationala (RTS).

Stefanovic, care s-a exprimat la postul de frontiera Batrovci-Bajakovo, a precizat ca decizia intra in vigoare pentru “toate posturile de frontiera ale Serbiei”, deoarece tara este expusa “unei agresiuni economice” si “trebuie acum sa-si apere interesele”.

Ministrul a deplans “atitudinea iresponsabila” a autoritatilor croate si a precizat ca “guvernul sarb este gata sa revina asupra deciziei sale imediat, cu conditia ca postul de frontiera Batrovci-Bajako sa fie deschis circulatiei autovehiculelor de transport marfa”.

In ziua de miercuri, camionagii furiosi au blocat tot traficul la singurul punct de trecere a frontierei inca deschis intre Serbia si Croatia, pentru a protesta impotriva deciziei Zagrebului.

Belgradul a oprit de la 16 septembrie trimiterea migrantilor spre Ungaria, o tara ce si-a inchis cu un gard de sarma ghimpata cei 175 de km de frontiera cu Serbia. De atunci, Croatia a devenit noua cale de acces spre Europa de Vest.

Saptamana trecuta, Croatia a inchis deja sapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia, in incercarea de a reduce fluxul de migranti. Dar ea a redeschis punctul de frontiera din apropiere de la Sid-Tovarnik pentru a permite trecerea masinilor, in timp ce camioanele trebuie sa faca un ocol prin Bosnia pentru a intra in Croatia sau pentru a iesi.

Sursa: Agerpres