Politica

INTALNIRE – Social-democratii se reunesc duminica in Congres extraordinar

Social-democratii isi vor alege, duminica, in cadrul Congresului extraordinar, noul Birou Permanent National si il vor valida pe Liviu Dragnea in functia de presedinte al partidului, dupa ce, la scrutinul national organizat de PSD in urma cu o saptamana, acesta a obtinut 97% din voturi.

La congres delegatii vor avea de ales intre 15 candidati care vor concura pe 10 functii de vicepresedinte alocate barbatilor si intre cele sase femei care si-au depus candidatura pe cele patru locuri de vicepresedinte alocate organizatiei de femei a partidului. Cei 15 candidati sunt: Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ioan Vulpescu, Gheorghe Simon, Mihai Chirica, Viorel Stefan, Nicolae Banicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Nita, Marian Catalin Radulescu, Marius Adrian Dobre. Vor candida pentru functiile rezervate femeilor Gabriela Firea, Doina Pana, Aurelia Fedorca, Lia Olguta Vasilescu, Gabriela Cretu, Ecaterina Andronescu.
Pentru functia de presedinte executiv s-au inscris in cursa presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si fostul ministru Constantin Nita. Actualul presedinte interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, in mai multe randuri, ca il va sustine pe Zgonea pentru aceasta functie.
In ceea ce priveste modul in care se va desfasura scrutinul, Dragnea a precizat ca la congresul de duminica vor exista buletine de vot separate, pe culori, pentru fiecare functie.
Pe de alta parte, Dragnea anunta, vineri, ca in cadrul Comitetului National Executiv au fost efectuate o serie de modificari la statutul PSD care vor fi supuse validarii Congresului.
“La statut au fost cateva modificari. Numarul de vicepresedinti este diferit de cel actual. Biroul Permanent National este constituit din cei care sunt alesi in congres, respectiv presedinte, presedinte executiv, vicepresedinti, in schimb participa de drept la BPN cu drept de vot prim-ministrul, presedintele Consiliului National, presedintii organizatiilor de tineret, femei, pensionari, secretarul general si secretari regionali”, a afirmat Dragnea.
El a precizat ca vor exista opt secretari regionali, ca si in prezent, cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare.
“Vor fi secretari regionali, cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. Acum avem opt, vor fi opt. De asemenea, Consiliul National va avea alte competente. Nu va mai fi o structura asa cum este acum formata din aproximativ 1.200 de delegati care erau chemati o data pe an sa asculte niste discursuri si eventual sa adopte niste rezolutii. Va deveni o structura de specialitate a partidului formata din toti parlamentarii partidului, presedintii de Consilii judetene sau vicepresedinti unde nu avem presedinti, primarii de municipii, primarii de orase si cate trei reprezentanti ai primarilor de comune din fiecare judet si vor avea in subordine departamentele de specialitate ale partidului”, a explicat presedintele PSD.

Sursa: Agerpres