Stiri nationale

INSTANTA – Csibi Barna, judecat pentru ca in 2011 “l-a spanzurat” simbolic pe Avram Iancu

Csibi Barna a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului instantei supreme pentru ca a raspandit in public idei si conceptii fasciste, rasiste si xenofobe, fiind acuzat printre altele ca, in martie 2011, l-a “spanzurat” in mod simbolic pe Avram Iancu.

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe Csibi Barna pentru promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace; utilizarea in public a simbolurilor fasciste si rasiste si detinerea, in vederea raspandirii sau vanzarii, de simboluri fasciste si rasiste. Potrivit rechizitoriului, in perioada octombrie 2009- aprilie 2011, Csibi Barna a raspandit in public idei si conceptii fasciste, rasiste si xenofobe, cu intentia de a convinge si de a atrage noi adepti.

“In acest scop, inculpatul a folosit in mod intensiv mediul online, facand propaganda prin intermediul blogurilor sale si prin canalele pe care le-a deschis pe diferite portaluri. Unele dintre actiunile de propaganda au fost centrate pe simboluri si sloganuri fasciste si rasiste, in timp ce actele materiale cu caracter xenofob au avut la baza personalitati cu valoare de simbol din istoria si din cultura poporului roman, menite a asigura efectul provocator scontat, ori sloganuri care vizeaza limitele teritoriale ale Romaniei”, se arata in documentul citat.

Anchetatorii sustin ca, in 2009, Csibi Barna a realizat un model grafic continand textul, in limba maghiara, ”Székelyföld nem Románia!” (”Tinutul Secuiesc nu e Romania!”), scris atat cu litere latine cat si cu caractere runice. Barbatul ar fi promovat modelul grafic prin intermediul blog-urilor si canalelor sale digitale si l-ar fi folosit si la inscriptionarea unor tricouri pe care acesta le-ar fi oferit spre vanzare online, din octombrie 2009.
Dosarul va fi judecat de magistratii Judecatoriei Miercurea Ciuc.

Sursa: Mediafax