Actualitate

INSTALARE MINISTRU – Basescu ii cere Ecaterinei Andronescu sa declare ca nu a plagiat si sa se asigure ca nu e incompatabila

Foto Ecaterina Andronescu - Maramures (c) eMaramures.roPresedintele Traian Basescu apreciaza potrivit ca ministrul desemnat al Educatiei Ecaterina Andronescu sa depuna la cabinetul premierului o declaratie pe propria raspundere ca in teza sa de doctorat nu a plagiat si sa se asigure ca nu se afla in stare de incompatibilitate. Administratia prezidentiala anunta ca ceremonia de depunere a juramantului de investitura de catre Ecaterina Andronescu in functia de ministru al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului va avea loc la Palatul Cotroceni, luni, 2 iulie, la ora 18.00.

“Cu ocazia transmiterii coordonatelor privind ceremonia de investire, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, i-a transmis prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor Ponta, ca ar considera potrivit, ca, inainte de ceremonie, doamna Ecaterina Andronescu sa depuna, la Cabinetul Prim-Ministrului, o declaratie pe proprie raspundere prin care sa asigure ca nu este implicata in actiuni de plagiat in propria lucrare de doctorat si in lucrarile stiintifice si in doctoratele pe care le-a coordonat. De asemenea, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a mai transmis, in scrisoare, ca ar fi util ca doamna Ecaterina Andronescu sa asigure ca nu se afla in stare de incompatibilitate, conform normelor legale in vigoare”, mai precizeaza Administratia prezidentiala.

Si la desemnarea noului ministru al Culturii presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Ponta, in contextul acuzatiilor de plagiat care au vizat, recent, memrbri ai Guvernului, ca Puiu Hasotti sa declare pe propria raspundere ca nu a plagiat la teza de doctorat sau la alte lucrari stiintifice. Hasotti a raspuns ca va da aceasta declaratie “cu zambetul pe buze” si a si depus-o imediat la Guvern, insa apoi liderii USL Antonescu si Ponta au criticat vehement cererea lui Basescu, amenintand cu suspendarea daca seful statului nu il investeste in functia de ministru pe senatorul liberal.

La ceremonia de depunere a juramantului, care a avut loc in urma cu o saptamana, presedintele Basescu i-a multumit lui Puiu Hasotti pentru ca “a luat in serios o solicitare legitima”, referindu-se la cererea privind declaratia pe propria raspundere despre faptul ca nu a plagiat.

La formarea Cabinetului Ponta, numele Ecaterinei Andronescu, vicepresedinte PSD a fost vehiculat pentru portofoliul Educatiei, insa aceasta nu a fost nominalizata, ea avand un proces cu ANI care o acuza de conflict de interese.

Insa, in 15 mai, Ecaterina Andronescu a castigat la Curtea de Apel Bucuresti procesul cu Agentia Nationala de Integritate privind conflictul de interese, instanta dispunand anularea deciziei ANI potrivit careia Andronescu a fost in timpul mandatului de ministru al Educatiei, in anul 2009, si manager in cadrul unui proiect POSDRU.

Agentia Nationala de Integritate a declarat recurs la decizia Curtii de Apel Bucuresti, care se va judeca la instanta suprema.

Ecaterina Andronescu a absolvit in anul 1972 specializarea Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice, Facultatea de Chimie Industriala, Universitatea Politehnica Bucuresti. In 1982 a devenit doctor in Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice, in 1994- 1995 a facut specializari la Universitatea “Claude Bernard”, Lyon – Franta, iar in 1995 -1997 la University of London, Darlinghton Anglia, apoi in 1998 – specializare la University of Sevilla Spania.

In perioada 1972 – 1983 a fost asistent universitar la UPB, apoi 1983 – 1990 sef lucrari (lector), 1990 – 1994 – conferentiar, iar din 1994 pana in prezent, profesor universitar, la aceeasi institutie de invatamant superior din Capitala.

Andronescu a fost, in perioada 1989-1992, prodecan la Facultatea de Chimie Industriala, apoi intre 1992-2004 decanul institutiei. Din 2004 si pana in 2008 a fost rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti si presedintele Consiliului National al Rectorilor.

Sursa: Mediafax