Administratie

INEDIT – Sala de spectacole a fostului cinematograf “Minerul” a fost gazda sedintei festive a Consiliului Local Baia Mare, organizata in debutul Festivalului Castanelor (VIDEO)

Vezi VIDEO
Prima editie a Festivalului Castanelor a debutat cu sedinta festiva a Consiliului Local Baia Mare. Pentru eveniment s-a ales o locatie inedita: sala de spectacole a fostului cinematograf “Minerul”. La evenimentul prezidat de primarul Catalin Chereches au participat reprezentantii Administratiei Publice Locale, directorii de servicii din cadrul Primariei municipiului Baia Mare, prefectul judetului si vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures.

Cinematograful “Minerul” din Baia Mare a prins astazi, din nou, viata. Redata comunitatii in urma cu aproximativ o luna, dupa preluarea in patrimoniul municipiului, cladirea emblematica din Centrul Istoric s-a transformat astazi in sala festiva, chiar daca inca nu s-au facut lucrari de reabilitare

Momentul a reprezentat o incursiune in istorie pentru reprezentantii Administratiei Publice Locale a municipiului Baia Mare, iar prin prisma evenimentelor care se vor desfasura aici pe perioada festivalului, baimarenii vor avea posibilitatea de a revedea, dupa multi ani, interiorul cladirii. 

“Am dorit foarte mult sa facem impreuna acest pas important si spre comunitate si spre istoria orasului nostru, un pas care inseamna si recuperare, si evolutie, un pas intr-o sarbatoare importanta a orasului, Festivalul Castanelor, dar cu aceasta ocazie, un pas spre fiecare dintre noi si spre ceea ce suntem noi ca si baimareni. Am vrut ca aceasta sedinta festiva a Consiliului Local sa ne gaseasca impreuna, consilieri locali, prefectul judetului Maramures, vicepresedintele Consiliului Judetean, dumneavoastra, cei din aparatul primarului municipiului Baia Mare in acest spatiu cu o conotatie speciala pentru orasul nostru, un spatiu pe care l-am recuperat pentru comunitatea baimareana, un spatiu cu o rezonanta puternica din punct de vedere cultural dar si din punct de vedere identitar, un spatiu care arata ca incepem sa ne revenim. Un spatiu care, deschizandu-si portile, asa cum e el astazi arata ca incet-incet revenim acasa”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

“O sa incep asa cu parafrazarea primarului Catalin Chereches. De ce sa nu ne iubim? De ce sa nu avem incredere cand lucrurile pe care le descoperim ar trebui sa ne uneasca, nu sa provoace ura intre noi. Astazi, venind aici, ma gandeam ca aceasta cladire creeaza poate cea mai mare bucurie a baimarenilor”, a spus Anton Rohian, prefectul judetului Maramures. 

“Sunt deosebit de onorat ca sunt prezent la sedinta dumneavoastra festiva, poate prima a unui Consiliu Local in aceasta cladire. Vreau sa va multumesc, in numele echipei de la conducerea Consiliului Judetean, si vreau sa va felicit pentru ceea ce faceti pentru acest oras si acest judet. Nu exista comunitate in care nu exista carcotasi si ar fi bine poate, altfel. Dar eu va spun ca ceea ce dumneavoastra faceti in aceste zile, ceea ce s-a intamplat in zilele precedente inseamna un pas mare in a ridica municipiul Baia Mare”, a declarat Emil Marinescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures. 

Momentul a fost unul de readucere aminte pentru cei care au luat parte la sedinta festiva a Consiliului Local. Multi dintre cei prezenti au retrait momentele in care Cinematograful “Minerul” a fost o cladire emblematica pentru municipiul Baia Mare, a fost locul unde vizionarea unui film era momentul in care povestile de dragoste prindeau contur.

“Ce multa bucurie trebuie sa fie acum prin ceruri pentru ca eu cred in aceasta transcendenta, ca spiritele de undeva ne privesc si ca, in sfarsit, niste oameni pot zice <<Iata! Si-au adus aminte si de noi>>. De noi ar insemna toti cei care in vremurile acelea pe care nu le caracterizez cu niciun fel de epitet sau comparatie ci le iterez si reiterez, Imperiul Austro-Ungar”, a spus Teodor Ardelean.

Cred ca este greu sa mai adaug ceva esential, ceva substanta pentru a preamari acest eveniment pe care il traim astazi, eveniment de reparatie morala facuta municipiului Baia Mare, comunitatii baimarenilor prin restituirea dreptului de proprietate asupra acestui edificiu. Reparare morala, zic eu, pentru ca aceasta cladire, practice, a fost rapita comunitatii fara consimtamantul alesilor locali de atunci”, a spus Istvan Ludescher, viceprimarul municipiului Baia Mare.

Cinematograful “Minerul” va fi locul unde vor avea loc o serie de evenimente culturale la aceasta editie a Festivalului Castanelor. Anuala Artelor, concertul de muzica clasica sustinut de Zoli Toth Project si lansarea filmului “Baia Mare, orasul aurului” sunt doar cateva dintre acestea.

Programul festivalului il gasiti pe site-ul municipiului: www.baiamare.ro

Sursa: Simona Vasiac