Comunitate

INEDIT – Baimarenii si-au redescoperit orasul cu ajutorul simturilor. Au facut acest lucru in cadrul unui proiect, derulat in premiera pentru oras

Baimarenii au avut ocazia sa-si (re)descopere orasul cu ajutorul simturilor. La finele saptamanii trecute, in cadrul Festivalului Castanelor, la Bastionul Macelarilor a fost pus in scena un proiect special. Team for Youth Associationa amenajat un labirint senzorial, in care mai multe zone de interes pietonal au avut un spatiu dedicat lor si au provocat vizitatorii la o experienta multi-senzoriala.

„Un eveniment inedit si sper, bine primit de publicul baimarean. Este o noutate, cred, si eu cel putin inca nu am mai experimentat astfel de eveniment in Baia Mare, dar e un spatiu expozitional la urma urmei. Se numeste (Re)Descopera Baia Mare. Suntem obisnuiti cu imagini spectaculoase. In ultima vreme Internetul, retelele de socializare sunt pline de imagini fantastice. Orasul acesta este atat de frumos insa oarecum se simte o carenta in informatie. Lumea nu e foarte obisnuita cu istoria orasului, am avut zilele trecute in cadrul Festivalului Castanelor si lansarea filmului «Baia Mare, Orasul Aurului» si a adus si asta un plus de informatie despre Baia Mare. Noi ce vrem sa facem este sa redescoperim Baia Mare sau sa-l descoperim daca nu suntem din Baia Mare si nu cunoastem prea multe, folosindu-ne de toate celelalte simturi. Daca suntem obisnuiti sa vedem Baia Mare, ce inseamna sa-l simtim, ce inseamna sa-l mirosim, ce inseamna sa-l gustam si ce inseamna sa-l auzim”, a explicat Ionut Sabo, initiatorul proiectului.

Pe scurt, in patru dintre incaperile de la Bastionul Macelarilor au fost amenajate patru zone emblematice din oras. Vizitatorii au fost legati la ochi si, insotiti de voluntari, au strabatut incaperile, incercand sa recunoasca orasul cu ajutorul celoerlalte simturi, exceptand vazul. Curajosii care s-au aventurat insa in labirint spun ca a fosr o experienta inedita pentru ei.

„A fost o experienta noua, pe care n-am mai intalnit-o pana acum. Este prima data cand fac asa ceva si este foarte interesant si practic. A fost chiar OK. M-a impresionat ca mi-am dat seama, n-am crezut ca o sa reusesc sa-mi dau seama unde sunt”,a spus Franczay Robert, unul diuntre tinerii care a parcurs labirintul.

Evenimentul este organizat in parteneriat cu Muzeul de Istorie si Arheologie Maramures/ Bastionul Macelarilor si Asociatia Nevazatorilor din Romania – filiala Maramures. Evenimentul face parte din calendarul de activitati din cadrul proiectului “Eye Care/ Day Care”, un Serviciu European de Voluntariat, implementat de Team for Youth Association si finantat prin Programul Erasmus+.

Sursa: Ana Pop