Stiri externe

INCIDENTE – Suedia: Al patrulea adapost pentru refugiati incendiat in ultima saptamana

Un adapost pentru refugiati situat la Munkedal, in vestul Suediei, a fost incendiat marti la primele ore, acesta fiind al patrulea astfel de incident inregistrat in ultimele sapte zile in tara scandinava, potrivit thelocal.se.

Politia locala a anuntat ca serviciile de urgenta au fost alertate in jurul orei locale 04.00 (02.00 GMT), iar dupa trei ore pompierii inca nu reusisera sa tina focul sub control.

Anki Larsson, reprezentanta a politiei locale, a declarat pentru agentia de presa suedeza TT ca ‘nimeni nu a fost ranit’ in ceea ce pare a fi un act voluntar. In centrul de refugiati de la Munkedal pot fi gazduite temporar cel mult 20 de persoane.

Sambata noaptea, cladirea unei foste scoli din localitatea suedeza Onsala (30 de kilometri sud de Goteborg) ce urma sa fie amenajata ca centru de primire a refugiatilor, a fost cuprinsa de flacari. Imobilul urma sa gazduiasca solicitanti de azil aflati in zona populata Kungsbacka, din sud-vestul Suediei.

In urma cu o zi, o scoala din regiunea suedeza Smaland fusese distrusa de foc. Scoala urma sa fie folosita pentru a gazdui refugiati si fusese renovata recent. Martea trecuta, un imobil din Arlöv Skane, destinat pentru adapostirea copiilor de refugiati, a fost grav avariat de un incendiu. Centrul urma sa fie dat in folosinta a doua zi.

Agentia suedeza pentru migratie (Migrationsverket) a lansat recent un apel catre consiliile locale si companii in care le solicita sa puna la dispozitie adaposturi pentru refugiati in timpul sezonului rece.

Potrivit Migrationsverket, de la inceputul anului au solicitat azil in Suedia 95.430 de persoane. Astfel, s-a depasit recordul din 1992, cand au solicitat azil in tara scandinava 84.016 de persoane, majoritatea provenind din Balcanii Occidentali.

Premierul suedez Stefan Lofven a anuntat, vineri, ca numarul refugiatilor primiti de Suedia in acest an ar putea depasi 150.000.

Sursa: Agerpres