Politica

INCEPE CU STANGUL – Validarea noului Consiliu Judetean, boicotata din cauza neintelegerilor la numirea celor doi vicepresedinti (VIDEO)

Foto: Palatul Administrativ Baia Mare (c) eMaramures.ro Vezi VIDEO
ACTUALIZARE: Noua formula a Consiliului Judetean ar fi trebuit supusa la vot astazi, 2 iulie, in cadrul unei sedinte de validare a membrilor alesi luna trecuta. Procedura a fost insa anulata, deoarece in sala de sedinte de la Palatul Administrativ au fost prezenti doar cinci din cei 34 viitori consilieri. Reprezentantii USL si UDMR au absentat in masa, singurii veniti la apel fiind alesii PPDD si cei ai UNPR. Astazi, potrivit anuntului facut de noul presedinte Zamfir Ciceu, ar fi trebuit desemnati vicepresedintii forului administrativ judetean iar sursele eMaramures spun ca boicotul a vizat tocmai acest punct acest punct, care a inflamat spiritele si orgoliile in randul celor aflati la putere.

Lovitura sub centura PSD
Protocolul incheiat inaintea alegerilor de catre liderii USL Maramures arata ca, ulterior constituirii Consiliului Judetean , PSD beneficiaza de intreaga sustinere pentru a-si nominaliza propriii vicepresedinti. In acest sens, social-democratii au luat inclusiv o decizie, selectandu-i pe Gabriel Zetea si pe Calin Matei pentru a fi avansati pe functii.  Potrivit surselor, liberalii incearca acum sa forteze mana pesedistilor pentru a prelua una dintre pozitiile de vicepresedinte din consiliu si pentru a avea, astfel, un control in privinta fondurilor care urmeaza sa fie distribuite la nivel de judet.

Exista informatii conform carora PNL ar fi negociat deja sustinerea cu reprezentantii UDMR si cu cei ai PPDD, contra unor posturi de viceprimari in diverse localitati din Maramures. Sursele eMaramures spun ca optiunea politica, in acest moment, la nivelul organizatiei liberale este Emil Marinescu, dar ca interesat de pozitia de vicepresedinte ar fi si consilierul Marinel Zoicas. In contextul in care astazi, in plen, PSD risca sa piarda una dintre pozitiile secunde din forul administrativ judetean si astfel sa se iste un scandal sub ochii presei, s-a luat decizia ca unionistii sa absenteze la sedinta de constituire iar negocierile sa fie continuate la partid.

Purtatorul de cuvant al PSD, Gabriel Zetea, a aratat pentru eMaramures ca neprezentarea s-a impus deoarece mai era nevoie de discutii “privind strategia la sedinta de constituire”. “In momentul in care vom ajunge la o concluzie ne vom prezenta”, a spus el, refuzand insa sa comenteze informatiile conform carora liberalii vor sa incalce protocolul USL si sa isi instaleze propriul vicepresedinte la consiliu.

Ciceu se tine departe de taraboi
Seful administratiei judetene, Zamfir Ciceu a refuzat sa comenteze absenteismul in masa la sedinta de validare. El a mentionat nu are informatii despre boicotul consilierilor maramureseni deoarece a fost prea ocupat pentru a stii ce se intampla pe linie politica.

Am dispus convocarea noii sedinte de constituire peste doua zile, miercuri de la ora 12.00. Nu cunosc detalii, am fost prins de dimineata si nu am avut timp. Nu am intrat in detaliile organizatorice ale partidelor politice. Legea permite, daca asa au apreciat, asa au decis. Eu nu ma simt lezat in niciun fel”, a declarat Zamfir Ciceu, pentru eMaramures. 

Asadar, urmatoarea sedinta a forului a fost programata pentru ziua de miercuri, 4 iulie, cand se va face o noua incercare de constituire. In situatia in care Consiliul Judetean nu va exista cvorum nici la a treia convocare, din cauza absentei fara motive temeinice a consilierilor, presedintele e obligat sa declare vacante locurile alesilor absenti, iar pozitiile vor fi completate cu supleanti.

PPDD si UNPR fac pe spectatorii
In ce-i priveste pe consilierii maramureseni prezenti la sedinta de astazi, acestia au aratat ca aveau banuieli despre faptul ca vor asista la un boicot. Reprezentantii PPDD si UNPR spun ca disputa intre PSD si PNL in privinta viitorilor vicepresedinti a fost moivul pentru care validarea a fost amanata.

„Eu banuiesc ca permutarile care se anunta in conducerea CJ nu sunt acceptate de toate formatiunile prezente sau nu sunt acceptate in componenta fiecarei formatiuni si atunci, probabil, in aceasta idee mai asteapta negocieri, decizii si din alta parte, posibil de la Bucuresti, si atunci cand va exista un ok probabil se va putea ajunge si la constituirea CJ”, a spus consilierul judetean Pamfil Cristea, lider al PPDD Maramures.

Mi-a lasat un gust amar ceea ce s-a intamplat astazi. Asteptam sa ne intalnim toti, sa ne validam si sa incepem sa lucram pentru maramureseni. Nu stiu ce jocuri fac dansii. Nu s-au inteles probabil cei de la USL”, a a apreciat la randul sau consilierul judeteam, Emil Ambrus, presedintele organizatiei judetene a UNPR.
Sursa: Camelia Tocaci, Larisa Cordea