Sanatate

IMUNIZARE – Incepe campania de vaccinare antigripala. Primele 7.000 de doze de vaccin au ajuns deja in Maramures

Pe data de 15 octombrie, atat la nivel national cat si la nivel local va demarat campania de imunizare impotriva virusului antigripal. In judet a ajuns deja prima transa de ser, urmand ca dozele sa fie distribuite catre medicii de familie care vor face efectiv vaccinarea.

„Am primit primul lot de vaccinuri antigripale, care astazi au ajuns in judetul Maramures, de maine se va incepe distribuirea lor catre grupele eligibile si care se incadreaza in grupele de risc in ceea ce priveste campania de vaccinare antigripala. Sunt un numar de 7.125 de doze care au ajuns in judet, acestea urmand sa ajunga la medicii de familie, catre spitale si catre solicitarea pe care am avut-o din partea Ministerului Afacerilor Interne, pentru Inspectoratul Judetean de Politie”, a declarat Rares Pop, directorul Directiei de Sanatate Publica Maramures.

Chiar daca in judet au ajuns peste 7.000 de doze, necesarul solicitat de catre medicii de familie este de cateva ori mai mare fata de aceasta cifra. Totusi, autoritatile sanitare dau asigurari ferme ca urmeaza sa mai soseasca si alte loturi de vaccin, totul insa depinde de calendarul Ministerului Sanatatii.

„In urma catagrafierii ar fi nevoie, fata de anul trecut, cu ceva mai putine doze. In acest an, solicitarile care au fost din partea medicilor de familie au ajuns la aproape 50.000 de doze, diferenta de la 7.000 la 50.000 urmand a ajunge in perioada imediat urmatoare, in functie de aprovizionarea pe care o va face Ministerul Sanatatii”, a mai spus Pop.

Primii care vor beneficia de imunizare sunt, la fel ca si in anii precedenti, copiii mici, bolnavii cronic, gravidele, dar si personalul sanitar.

„In acest moment, grupele de risc eligibile sunt copiii, persoanele varstnice cu boli cronice, gravidele, personalul medical din serviciile de urgenta, personalul medical din policlinici si din ambulatorii de specialitate. Deci acestea sunt primele grupe care vor fi vaccinate. Ele sunt cu titlu de gratuitate. S-ar putea ca pentru personalul din spitale sa mergem cu medicii si asistentii din cadrul Directiei de Sanatate Publica sa facem vaccinarea insa acest lucru se va stabili in perioada urmatoare”, a concluzionat Pop.

Abia dupa ce vor ajunge in judet si alte transe de vaccin, maramuresenii care nu fac parte din grupele de risc vor putea sa solicite medicului de familie sa fie vaccinati.

Sursa: Ana Pop