Monden

FOTOGRAFII PREMIATE – Romii din Ponorata i-au adus un premiu international baimarencei Anca Persa

 Baimareanca Anca Persa, premiata de Paris Match
 Baimareanca Anca Persa, premiata de Paris Match

“Ingroapa-ma in picioare – toata viata mi-am petrecut-o in genunchi”. Acesta este titlul unui reportaj foto care a impresionat juriul renumitei reviste franceze Paris Match si care i-a adus unei baimarence, aflata la studii in Paris, premiul special in cadrul unei competitii la care au luat parte circa 10.000 de tineri. Povestea in imagini e cutremuratoare. Anca Persa a surprins mizeria in care se zbat cele aproximativ 700 de suflete din catunul maramuresean Ponorata, dar speranta neobosita din ochii copiilor condamnati sa traiasca in conditii inumane, la marginea societatii.

Baimareaca premiata de Paris Match e stabilita in capitala franceza de aproape 5 ani si a absolvit, de scurt timp, fotografia in cadrul scolii pariziene Icart Photo. “Reportajul acesta a fost subiectul book-ului meu de sfarsit de studii, care a avut nota maxima din partea juriului – 20/20”, a aratat Anca Persa, pentru eMaramures.

Concursul la care a luat parte, organizat an de an de catre revista Paris Match, este destinat strict studentilor. Decernarea premiilor pentru editia 2012 a avut loc in data de 29 iunie. “Dintre cei 10.000 de concurenti, am ajuns printre cei patru finalisti iar la final m-am aflat pe locul 2, cu premiul special”. 

Premiile au fost inmanate la Hotel de Ville de Paris, in prezenta redactiei acestei reviste prestigioase. A participat si de una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de stiri din Franta – Laurence Ferrari -, care i-a inmanat premiul baimarencei, alaturi cu directorul Paris Match, Olivier Royant.

Fiind romanca, nu visam niciodata la lucruri mari in strainatate, insa, mie, poporul francez – de cinci ani incoace -, imi demonstreaza ca, atata timp cat esti cinstit si bun cu ei, si ei sunt cu tine. Recunosc, cu mine si cu familia mea sunt foarte, foarte buni”, a relatat Anca Persa.

Tanara lucreaza de trei ani intr-o galerie foto, unde a avut ocazia sa cunoasca oameni importanti si artisti din toate colturile lumii. Fotografiile facute de ea la Ponorata au fost expuse in respectiva galerie, alaturi lucrari ce apartin unora dintre fotojurnalistii consacrati ai momentului.

Premiul Paris Match i-a adus baimarencei 1.000 de euro, dar si o medalie suflata cu aur, pe care e scris numele ei si al revistei. In plus, una dintre fotografiile Ancai Persa a fost aleasa ca background pentru countul de Facebook al revistei.

“Cel mai important pentru mine e ca oamenii au venit sa ma felicite unul cate unul, spunandu-mi ca am facut o treaba excelenta. Surpriza a fost cat se poate de mare. /…/ Saptamana viitoare am interviu cu redactia, care e interesata de acest reportaj si de munca mea”, a mai marturisit baimareanca, pentru eMaramures.

Fotografiile castigatoare pot fi vizualizate online pe pagina Paris Match.
Sursa: Larisa Cordea