Sport

FOTBAL – EURO 2012 – Meciul 8: Ucraina – Suedia 2-1

Echipa de fotbal a Ucrainei a invins Suedia cu scorul de 2-1 (0-0), luni seara, pe Stadionul Olimpic din Kiev, in Grupa D la EURO 2012, competitie gazduita de Polonia si Ucraina in perioada 8 iunie – 1 iulie. Suedia a deschis scorul prin Zlatan Ibrahimovic (52), dar Ucraina a reusit sa intoarca scorul in doar zece minute, prin ”dubla” veteranului Andrei Sevcenko (55, 62). Ucraina a obtinut victoria la meciul sau de debut la EURO, spre deosebire de cealalta organizatoare a editiei din acest an, Polonia, care a remizat cu Grecia (1-1).

Minutele de debut ale meciului au fost rezervate tatonarii, dar apoi gazdele au preluat initiativa si au incercat sa construiasca atacuri rapide care sa surprinda apararea suedeza. Totusi, oaspetii au avut prima ocazie de gol, in min. 17, cand Piatov a respins neinspirat centrarea lui Ibrahimovic, dar nu a fost niciun suedez sa reia in plasa. sevcenko a ratat prima oportunitate pentru Ucraina in min. 23, cand mingea expediata din unghi a trecut prin fata portii. Rosenberg l-a testat pe Piatov (31), care a prins balonul. Ucraina a avut momente mai bune in continuare, dar Isaksson a fost la post la lutul lui Voronin (35), Konoplianka a tras pe langa poarta (37), dupa care, la cea mai buna faza de atac, Sevcenko a fost blocat in momentul sutului de Mellberg, iar apoi Granqvist a respins sutul lui Iarmolenko (38).

Suedia a fost foarte aproape de gol in min. 39, cand Ibrahimovic a reluat mingea cu capul, iar balonul a sters bara. Ultima situatie notabila a primei reprize a fost semnata de Konoplianka, dar voleu sau la centrarea lui Gusev a trecut peste transversala (42).

La reluare, prima ocazie a apartinut oaspetilor, in min. 49, cand Selin a blocat sutul lui Rosenberg. Peste doar trei minute, scandinavii au reusit sa deschida scorul prin Zlatan Ibrahimovic (52), care a reluat din 6 metri mingea pasata de Kim Kallstrom, la o faza la care gazdele erau in 10 oameni, Selin accidentat si cazut la pamant.

Doar trei minute a avut Suedia avantaj pe tabela, pentru ca sevcenko a egalat in min. 55, cu o lovitura de cap din marginea careului mic, la centrarea lui Iarmolenko. Acelasi Sevcenko a adus echipa gazda in avantaj in min. 62, cand a reluat excelent cu capul la coltul scurt, de langa Ibrahimovic, la cornerul lui Konoplianka.

Au trecut destule minute pana cand Suedia sa isi creeze o situatie buna de gol, in min. 76, cand Ibrahimovic a trimis o torpila din marginea careului, dar Piatov a respins aproape instinctiv. Scandinavii s-au zbatut in cautarea egalarii, dar nu au reusit decat doua ratari uriase, in min. 90, prin Elmander, singur cu Piatov, si in min. 90+3, prin fundasul Mellberg, transformat in varf pe finalul partidei.

Ucraina a obtinut o victorie mare, dar meritata, si conduce intr-o grupa foarte grea, cu Franta si Anglia.

Ucraina – Suedia 2-1 (0-0)
Au marcat: Andrei Sevcenko (55, 62), respectiv Zlatan Ibrahimovic (52).
Kiev, Stadionul Olimpic: 60.000 spectatori
EURO 2012, Grupa D

Au evoluat echipele:
Ucraina:
12. Andrei Piatov – 9. Oleg Gusev, 17. Taras Mihalik, 3. Evgeni Haceridi, 2. Evgheni Selin – 11. Andrei Iarmolenko, 4. Anatoli Timosciuk, 19. Evgheni Konoplianka (22. Marko Devic, 90+3) – 18. Serghei Nazarenko – 7. Andrei Sevcenko (capitan; 15. Artem Milevski, 81), 10. Andrei Voronin (14. Ruslan Rotan, 85). Selectioner: Oleg Blohin. Rezerve neutilizate: 1. Maxim Koval, 23. Alexandr Goriainov – 5. Alexandr Kucer, 13. Viaceslav sevciuk, 20. Iaroslav Rakitki, 21. Bogdan Butko, 6. Denis Garmas, 8. Alexandr Aliev, 16. Evgheni Selezniov.

Suedia: 1. Andreas Isaksson – 2. Mikael Lustig, 3. Olof Mellberg, 4. Andreas Granqvist, 5. Martin Olsson – 6. Rasmus Elm, 9. Kim Kallstrom – 7. Sebastian Larsson (21. Christian Wilhelmsson, 68), 10. Zlatan Ibrahimovic (capitan), 20. Ola Toivonen (8. Anders Svensson, 62) – 22. Markus Rosenberg (11. Johan Elmander, 71). Selectioner: Erik Hamren. Rezerve neutilizate: 12. Johan Wiland, 23. Par Hansson – 13. Jonas Olsson, 15. Mikael Antonsson, 17. Behrang Safari, 16. Pontus Wernbloom, 18. Samuel Holmen, 19. Emir Bajrami, 14. Tobias Hysen.

Arbitru: Cuneyt Cakir; arbitri asistenti: Bahattin Duran, Tarik Ongun (toti din Turcia); arbitru de rezerva: Marcin Borski (Polonia); arbitri asistenti aditionali: Huseyin Gocek, Bülent Yildirim (ambii din Turcia)

Cartonase galbene: Kallstrom (11), Elm (82).
Sursa: Agerpres