Sport

FOTBAL – Cristian Balaj: “In ziua de azi mai usor intri la Medicina decat in prima divizie” (VIDEO)

Foto: Cristian Balaj (c) eMaramures.roVezi VIDEO
Joi seara cei mai valorosi arbitri si observatori din Romania vor descinde in Baia Mare pentru cursul traditional de instruire de dinaintea debutului Ligii 1. In acest an, primul esalon al fotbalului romanesc incepe in 20 iulie, cu partida dintre Pandurii Targu Jiu si U Cluj. Pana atunci, insa, direct din Baia Mare va porni spre capitala brigada care va conduce in 14 iulie Supercupa Romaniei – Timisoreana, editia 2012, partida care se va disputa pe Arena Nationala intre CFR Cluj si Dinamo Bucuresti.

104 arbitri si observatori din Liga 1 a fotbalului romanesc se vor afla – in perioada 12-15 iulie – in Baia Mare, cu prilejul cursului de instruire al arbitrilor si arbitrilor asistenti din lotul de Liga 1 si al observatorilor de arbitri din Liga 1.

In 12 iulie, la ora 8.00, cursul incepe cu testarea fizica pe stadionul Cluj Arena. La ora 18.00, la Hotel Mara din Baia Mare, este programata deschiderea oficiala a cursului. In 13 iulie se vor derula cursurile teoretice, urmand ca – dupamasa – sa se faca o vizita in Maramuresul istoric, cu escale la Cimitirul Vesel din Sapanta si in satul Mara.

In 14 iulie se vor finaliza cursurile teoretice si sunt programate atat o sesiune de autografe cu iubitorii de fotbal din Baia Mare, cat si o intalnire cu arbitrii din Maramures. Seara este planificata cina festiva, urmand ca inchiderea oficiala a cursurilor sa aiba loc in 15 iulie.

Acesta este in mare programul gandit de Comisia Centrala a Arbitrilor din cadrul Federatiei Romane de Fotbal, in colaborare cu Asociatia Judeteana de Fotbal Maramures.

Saptamana este una destul de solicitanta pentru Cristian Balaj, care – din postura de arbitru – trebuie sa se pregateasca pentru sustinerea testului fizic de joi, dar – din postura de presedinte al Asociatiei Judetene de Fotbal Maramures – trebuie sa gireze si numeroase aspecte organizatorice.

“Am invatat sa ma ocup de toate, dar am si o echipa minunata la AJF Maramures care ma ajuta si e important sa stii ca nu esti singur. Avem deja dexteritate in organizare: de la gala de fotbal cu scopuri caritabile, la multe alte meciuri, mese festive, competitii si vizite ale diversilor oaspeti. Aceste lucruri le fac fara efort pentru ca am langa mine o echipa foarte buna, fiecare stie ce are de facut. Important pentru mine este sa ne impartim sarcinile cat mai bine si problema este ca si rezolvata“, a mentionat pentru eMaramures Cristian Balaj.

Arbitrul FIFA a mentionat ca Maramuresul este unul dintre judetele cu cea mai mare participare la cursurile de arbitri, de aceea s-a si gandit sa organizeze o intalnire cu cavalerii fluierului din judet, cu atat mai mult cu cat drumul parcurs de la meciurile de juniori la marile confruntari internationale este unul extrem de solicitant.

“Probabil si Zoli Szekely si cu mine avem un mic merit in faptul ca avem cei mai multi arbitri promovati. Suntem judetul cu o participare destul de mare la cursurile celor care doresc sa se faca arbitri. Si cu prilejul acestui curs, maramuresenii pot veni sa ii intalneasca pe marii arbitri ai Romaniei. Cu atat mai mult cu cat concurenta este foarte mare la promovarea in diviziile superioare: sunt cateva locuri si sute de concurenti. Asta spune foarte multe: in ziua de azi mai usor intri la Medicina decat in prima divizie. Si dupa ce ai intrat trebuie sa si demonstrezi, ceea ce este dificil. Iar sa ajungi departe si pe plan international este tot ceea ce isi doreste orice tanar, indiferent ca alege cariera de jucator sau arbitru de fotbal“, a subliniat arbitrul FIFA Cristian Balaj.
 
Foto: Cristian Balaj (c) eMaramures.ro.

CITESTE SI:
FOTBAL – Cursul de instruire al arbitrilor si observatorilor din Liga 1 are loc in Baia Mare (GALERIE VIDEO)
Sursa: Ramona-Ioana Pop