Sport

FOTBAL – Arbitrii din Liga I s-au ”scolit” in Baia Mare pentru a nu mai repeta greselile din campionatul trecut (VIDEO)

Vezi VIDEO
Timp de trei zile, 104 arbitri si observatori din Liga 1 de fotbal au participat la o consfatuire in Baia Mare pentru a avea un parcurs cat mai bun in noul an competitional. Dupa probele fizice draconice de pe Cluj Arena, arbitrii s-au concentrat in Baia Mare pe imbunatatirea pregatirii tehnice. Cavalerii fluierului au urmarit imagini puse la dispozitie de UEFA cu faze dificile din meciuri si au incercat sa gaseasca decizia corecta pe regulament.

Prezent in Maramures, Ion Craciunescu, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), a explicat ca aceste consfatuiri sunt extrem de importante. In cadrul cursurilor din Baia Mare s-a pus accent pe stoparea jocului brutal, pe situatiile in care se acorda loviturile de la 11 metri si pe jucarea balonului cu mana.

”Pe langa probele fizice, au loc si multe discutii pe imagini video. Sunt niste discutii libere, iar noi incercam sa interactionam cu arbitri. Nu mai sunt lectiile care erau pe timpul cand eram eu arbitru, cand unul citea si restul ascultau sau mai cascau sau depinde cine citea si ce ne citea. Acum exista o participare activa a tuturor arbitrilor, pe imagini, ei discuta iar noi le ascultam opiniile. Este un ajutor extraordinar de mare”, a declarat Ion Craciunescu, presedintele CCA.

Chiar daca in editia trecuta a Ligii I au fost numeroase scandaluri cauzate de deciziile luate de arbitri si in finalul campionatului au fost adusi cavaleri ai fluierului din strainatate, Ion Craciunescu a afirmat ca isi pastreaza increderea in colegii sai, pe care ii vede capabili sa fluiere meciuri in competitii importante.

”Nu suntem niste oameni perfecti, suntem oameni care am gresit in acest campionat. Suntem capabili sa ne recunoastem greselile, suntem capabili sa le spunem cu subiect si predicat si suntem in stare sa le spunem arbitrilor in fata unde au gresit. Crezul meu este ca in Romania sunt un numar mare de arbitri care pot sa fie la nivelul a ceea ce am vazut la Campionatul European”, a spus Ion Craciunescu.

Presedintele CCA a mai spus ca datorita acestui tip de consfatuiri, durata de formare a unui arbitru a scazut foarte mult, inainte fiind nevoie de minimum cinci ani.

Chiar la primul meci oficial al sezonului, Ovidiu Hategan, arbitrul central al Supecupei Romaniei a fost contestat de conducerea clubului CFR Cluj care l-au acuzat ca l-ar fi eliminat gresit pe Cadu.
Sursa: Andrei Gherghel