Afaceri - Economic

FINANTE – Record negativ la incasarile din accize, in Maramures (VIDEO)

Vezi VIDEO
Veniturile incasate la bugetul de stat au crescut in Maramures. Finantistii atrag insa atentia ca situatia economica a judetului nu s-a redresat, iar sumele stranse din asigurarile sociale de sanatate au ramas sub pragul prognozat. Seful Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Maramures, Teodor Luputi, a semnalat astazi, 11 iulie, ca pe un trend descrescator accentuat se afla si incasarile din accize.

In luna iunie a acestui an s-a inregistrat cea mai mare scadere din an la veniturile din accize. Seful finantistilor maramureseni a remarcat ca rezultatele au fost dezastruoase si a aratat ca problema o reprezinta pe de-o parte reducerea activitatii unor firme, iar pe de alta parte mutarea sediului unor societat in alte zone ale tarii.

In schimb la accize trendul descrescator edeosebit de accentuat. Cred ca fara sa gresesc e cea mai mare scadere in acest an, 29,11 %. Foarte multe dintre societatile comerciale care activeaza in zona bauturilor alcoolice si-au redus activitatea, unele din firme au plecat in Satu Mare, judetul vecin si de aceea avem aceasta situatie”, a mai spus Luputi.

Seful DGFP a explicat ca s-a inregistrat un plus de circa cinci milioane de lei la bugetul consolidat al statului fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar ca o problema o reprezinta pentru Maramures contributiile la bugetul asigurarilor sociale de sanatate.

“Asa cum se observa, cu exceptia bugetului asigurarilor sociale de sanatate, celelalte bugete sunt in plus fata de aceeasi perioada a anului trecut cu aproape 6 %, un lucru important avand in vedere situatia economica a judetului nostru care nu e pe un trend crescator accentuat”, a declarat directorul DGFP Maramures, Teodor Luputi.

Cele mai slabe rezultate la incasari sunt inregistrate in Baia Mare si Somcuta Mare, dupa cum a mai aratat conducerea DGFP Maramures. La randul sau, subprefectul Pamfil Bercean a remarcat ca luna mai s-a dovedit pana acum cea mai buna din 2012 pentru colectarea veniturilor la bugetul de stat.

Sursa: Camelia Tocaci