Cultura

FESTIVALUL CASTANELOR – „Muzici traditionale” oferite de Grigore Lese si invitatii sai a fost unul din spectacolele speciale pregatite in acest an la Festivalul Castanelor (VIDEO)

Vezi VIDEO
Intregul centru vechi al orasului Baia Mare a prins viata aseara, 25 septembrie, odata cu spectacolul „Muzici traditionale” sustinut de Grigore Lese si invitatii sai. Atmosfera, una de sarbatoare i-a cuprins pe spectatorii veniti sa asiste la un eveniment cultural de zile mari. Publicul a fost purtat prin diferite stiluri traditionale care i-au indemnat la joc si voie buna. Spectacolul face parte din categoria actiunilor care aduce Baia Mare mai aproape de titlul de capitala culturala europeana in 2021.

Artistul Grigore Lese a revenit aseara, 25 septembrie in fata publicului baimarean. De data aceasta, rolul sau a fost unul amplu: Grigore Lese a fost chiar amfitrionul spectacolului in cadrul caruia a adus muzicieni renumiti din intreaga tara, „adevarate comori muzicale”. Regia a fost una inedita, astfel incat invitatii au cantat ba din randul spectatorilor , ba de pe scena. La sarbatoare au fost poftiti si dansatorii care au jucat „de mama focului” ca la un adevarat „balci”. Mai mult, dansatorii s-au perindat prin mijlocul publicului, indemnandu-i pe acestia sa le urmeze exemplul si sa joace sub clar de luna. Entuziasmul si voia buna au fost molipsitoare, astfel incat spectatorii care au umplut pana la refuz Centrul Vechi au cantat si au dansat alaturi de artisti. 

„Vine Lese amfitrion si va propune o formula de balci. La balci se plimba, se canta, se aplauda. Si cand vrem sa mergem la un spectacol platim bilet si intram intr-o sala de spectacole. Eu am zis ca vin sa coordonez o poveste de balci la asta m-am gandit. Noi ar trebui sa fim acolo pe la tarabe sa ne cante Stefan de baut, Dan Daniel de joc, sa ne cante Fanfara din Forasti sarbe, sa ne cante Grupul Iza de mers pe ultita. Pe scena am invitat comorile Romaniei si nu exagerez. Dumneavoastra aveti in Maramures atatia ceteresati, incat daca rastorni un bolovan in apa, in loc de pesti ies ceterasi. Numai ca ceterasii is ceterasi si ii poti numara pe degete”, a declarat artistul Grigore Lese. 

Nu numai de folclor au avut parte spectatorii, ci si de alte genuri muzicale. Instrumentistii si-au dovedit maiestria si in interpretarea unor piese din „muzica academica, astfel incat pe scena au rasunat si ritmuri de vals si tango. Pentru unii dintre invitati a fost prima data cand au venit in Baia Mare. Artistii au marturisit insa ca au o colaborare mai veche cu Grigore Lese, motiv pentru care au acceptat invitatia acestuia de a se implica intr-un astfel de proiect.

„N-am mai fost aici, am trecut, dar n-am avut spectacole. Ne simtitm bine, foarte bine. Ne place atmosfera, oamenii primitori. Noi venim de la Forasti, Suceava. La noi e o traditie fanfara in Moldova. Eu ma trag dintr-o familie de muzicanti, bunicii mei au fost muzicanti. Bunica mea Catinca a fost rapsod popular, tatal muzicant si incercam sa mai mentinem traditia. Cam greu pentru ca acum tineretul nu prea mai invata sa cante la un instrument cum e trompeta, baritonul e mai greu, si ei vor mai usor” a spus seful fanfarei, Dragos Chita. 

La randul sau, gorjeanca Gabriela Enoiu a aratat ca a venit pentru prima data in Baia Mare. „Sunt din Gorj, din sat Parau de Pripor. E prima data cand vin. E foarte frumos. Am mai cantat cu domnul Grigore Lese, am mai fost cu dansul in festivaluri, dar totusi emotiile sunt tot timpul. Nu stiu cum ne-a ales dansul pentru ca sunt foarte multe tarafuri la noi in Gorj. I-a placut de noi”, a spus Gabriela Enoiu. 

Nea Costin, lautrarul din Cezieni a fost prezent si el printre invitatii de marca. „Am venit aici la dumneavoastra sa va distram. Ne-a placut foarte mult. Orasul e frumos. Demult colaboram cu domnul Grigore Lese. Am fost in multe parti, am fost la Mamaia, Suceava, Sibiu, in alte parti si acum am venit la dumneavoastra in Maramures”, a spus rapsodul popular.

Spectacolul „Muzici traditionale” a prilejuit intalnirea cu adevarati artisti veniti din diferite zone ale tarii: de la batrani lautari, Taraful din Goicea, judetul Dolj, Fanfara din Darvari, Mehedinti, Fanfara din Forasti, Suceava pana la horitoare din Maramures, Grupul Iza, Dan Daniel, grupuri traditionale de dansatori din zonele Chioar, Codru, Lapus si Maramuresul Voievodal.

Sursa: Camelia Tocaci