Cultura

FESTIVALUL CASTANELOR – Momente din operete si musicaluri celebre prezentate intr-un spectacol de inalta tinuta: “Dolce Vita” de Teatrul National de Opereta si Musical “Ion Dacian” (VIDEO)

 
 

Vezi VIDEO
Viata poate fi si “dulce”, daca stii sa traiesti fiecare clipa in mod frumos. E mesajul pe care l-au transmis aseara, 26 septembrie, artistii Teatrului National de Opereta si Musical “Ion Dacian” din Bucuresti publicului adunat in Centrul Vechi al municipiului Baia Mare. Spectacolul-concert a imbinat perfect stiluri diferite: opereta, musicalul si muzica pop, toate avand un singur scop, acela de a transmite bucuria vietii.

Cele mai frumoase momente din spectacole de opereta şi musical care au făcut istorie au fost incluse intr-unul din cele mai recente spectacole ale Teatrului National de Opereta si Musical “Ion Dacian” din Bucuresti. Publicul a fost purtat prin momente artistice speciale: de la “Contesa Maritza” si “Silvia” lui Emmerich Kalman pana la “Secretul lui Marco Polo” de Francisc Lopez, “Liliacul” de Johann Strauss-fiul, “Notre Dame de Paris” de Riccardo Cocciante sau “Apocalipsa iubirii” de Ernest Fazekas. Spectacolul, unul dinamic, a adus in fata celor prezenti povesti de iubire, tradare, dar mai ales multa buna-dispozitie.

“E un spectacol frumos pentru ca are mai multe genuri muzicale: de la opereta pana la musical, sonoritati diferite, sonoritati din anii ’50-’60, sonoritati din anii mai noi, 2000. E un spectacol dinamic pentru ca a fost facut sa fie dinamic, adica lucrarile prezentate fac parte din titluri de musicaluri si operete celebre. Practic ne-am permis sa ne alegem exat ce ne place mai mult. Cineva a glumit ca ne facem viza de flotant in Baia Mare. Poate ne facem abonamente pe cursele aeriene si pe autostrazi. Venim foarte des aici, ne simtim foarte bine aici. Baia Mare e un oras recunoscut printre artistii din Bucuresti, cum ca aici se intampla lucruri de inalta tinuta”, a declarat dirijorul spectacolului, Daniel Jinga.

Artistii care au urcat pe scena rand pe rand au impartasit spectatorilor sentimentul de “dolce vita”. De la fermecatoarea Irina Baiant pana la carismaticii interpreti Catalin Petrescu, Florin Budnaru si Ernest Fazekas, fiecare prezenta a fost una eleganta si fascinanta. La randul lor, artistii au considerat spectacolul sustinut in Baia Mare ca fiind “o experienta minunata”.

” A fost o experienta minunata. Publicul din Baia Mare este extrem de primitor si cald. E prima oara cand cant aici. A fost o onoare sa participam cu trupa Teatrului de Opereta cu acest spectacol <Dolce Vita> in cadrul Festivalului Castanelor si speram sa se repete experienta pentru ca a fost minunat. Pacat ca s-a terminat atat de repede”, a declarat soprana Irina Baiant.

Producatorul acestui spectacol, baritonul Catalin Petrescu, a marturisit ca s-a bucurat sa revina in Baia Mare cu un concert de suflet. “A treia oara e cu noroc. Ne bucuram ca am venit si in acest an. Am venit cu greu. Bine ca am venit. Publicul a fost, ca de obicei, aproape de noi, calduros, le multumim foarte mult. Sunt si producatorul spectacolului si chiar tin la el”.

La randul sau, tenorul Florin Budnaru a relatat ca a fost “splendid. Ne-am simtit foarte bine. Cred ca suntem aici pentru al treilea an. Vremea a tinut cu noi. Ma tot uitam si vantul batea periculos, dar e bine ca s-a terminat cu bine. Un public extraordinar, am multi prieteni in Baia Mare, mama unei colege care este in America a tinut sa ne vada. Sunt foarte fericit. Am multe ganduri pozitive despre Baia Mare”.

Artistul Ernest Fazekas a adaugat si el ca “am fost anul trecut in Baia Mare si acum m-am intalnit cu o doamna care mi-a amintit ca in studentie am fost cu un spectacol in Baia Mare. Asta a fost demult, in ’98, cand am terminat. In seara aceasta a fost extraordinar, am simtit publicul mai ales in fata scenei, public calduros, care s-a ridicat in picioare, public care a aplaudat, iar reactia publicului ne-a incarcat si pe noi, ne-a motivat si ne-a incarcat”.

La finalul spectacolului, pe scena a urcat si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, care le-a promis baimarenilor si alte surprize culturale.

“Le multumim artistilor pentru ca ne-au incantat si in aceasta seara. Le multumim pentru ca au venit aici in Baia Mare pentru a ne vedea asa cum suntem: oameni frumosi, mandri, care dorim mai mult si mai frumos pentru orasul nostru, oameni care ne iubim orasul, care apreciem frumosul si care iubim cultura. Vreau sa va spun ca imi doresc foarte mult, si asa va fi, sa facem anul viitor in Baia Mare o extensie a Festivalului George Enescu. Pentru prima data vom face in Baia Mare o astfel de experienta, un astfel de proiect”, a spus edilul baimarean.

In planurile municipalitatii se numara si infiintarea unei filarmonici care ar urma sa isi desfasoare activitatea in cladirea care a apartinut Cinematografului Minerul. 

Sursa: Camelia Tocaci