Multe persoane care sufera de migrena considera ca unele alimente pot declansa crizele. A avea stomacul gol constituie insa un factor de risc, relateaza passionsante.be. Nu s-a demonstrat legatura de la cauza la efect in privinta alimentelor care ar putea declansa migrene, cu exceptia cafelei. Acest lucru nu inseamna ca legatura lipseste, ci numai ca nicio dovada stiintifica nu permite incriminarea directa a unui aliment sau altul.
Factorii alimentari stabiliti sunt de ordin mai general – o componenta alergica (oua, ciocolata, capsuni, fructe de mare, etc.), amestecuri (chiar moderate) de bauturi alcoolice, o masa prea bogata sau, dimpotriva, insuficienta.
Eliminarea unei mese (de obicei a micului dejun) reprezinta un comportament de mare risc pentru persoanele cu migrene, care isi expun astfel organismul la hipoglicemie (scaderea nivelului de zahar), lucru ce afecteaza indeosebi creierul.
Pentru a continua sa faca fata nevoilor, presiunea sanguina creste, ceea ce poate provoca o migrena. Se pot observa variatii bruste ale glicemiei, cu aceleasi efecte, cand se consuma un aliment foarte dulce pe stomacul gol. In acest context, legatura dintre alcool (mai ales vin) si migrena se explica prin faptul ca s-a baut pe stomacul gol sau in stare de oboseala.
Specialistii recomanda respectarea ritmului de trei mese mese pe zi si, eventual, doua gustari, sa nu se sara peste nicio masa, sa nu se faca abuz de snack-uri fiindca pot duce la cresterea glicemiei (si, prin urmare, a rscului de migrena). In plus, este recomandabil consumul regulat de apa pe parcursul zilei (cel putin 1,5 l in total), deoarece o usoara deshidratare poate declansa o criza, incheie passionsante.be.
Sursa: Agerpres