Actualitate

EXPLICATII LA VARF – Ponta: „Guvernul nu poate anula Ordonanta referendumului”

Foto: Victor Ponta (c) eMaramures.roGuvernul nu poate modifica Ordonanta de Urgenta privind referendumul, deoarece nu are dreptul sa emita noi ordonante de urgenta in perioada vacantei parlamentare, a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta (foto), adaugand ca Parlamentul ar urma sa puna in acord legislatia cu decizia CC. “Nu pot anula ordonanta, pentru ca in vacanta parlamentara nu am voie sa dau ordonante de urgenta. Sper insa ca, poate chiar luni, Parlamentul sa se reuneasca si sa puna legislatia in acord cu decizia Curtii Constitutionale”, a spus Ponta.

Conform procedurii, o ordonanta de urgenta poate fi anulata cu un act normativ de putere juridica cel putin egala.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, 11 iulie, ca face un apel la Guvern “sa fie cinstit”, mentionand totodata ca a vazut cum premierul Victor Ponta “a mutat necinstea pana la Bruxelles” si explica faptul ca “trebuie sa cheme Parlamentul ca sa puna in claritate conditiile impuse de CC”.

“Fac apel la Guvern sa fie cinstit pentru ca romanii nu-i vor accepta pe cei necinstiti”, a spus Basescu.

Premierul Ponta a declarat anterior, dupa discutia de la Bruxelles, cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ca referendumul va fi organizat conform deciziei Curtii Constitutionale, procedura urmand sa fie reglementata de catre Parlament.
El a explicat totodata ca nu Guvernul, ci doar Parlamentul poate schimba legea, motiv pentru care a transmis o scrisoare presedintilor celor doua Camere, cu propunerea ca, saptamana viitoare, sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara si sa puna legea in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Curtea Constitutionala a decis, marti, 10 iulie, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Foto (c) eMaramures.ro
Sursa: Mediafax