Comunitate

EVALUAREA NATIONALA – Ciresarii si ebook-ul – subiectele primite de viitorii liceeni la examenul de limba romana (VIDEO)

Vezi VIDEO
Astazi, 25 iunie, s-a dat startul testarilor nationale pentru absolventii de clasa a VIII-a. Prima proba, cea la limba si literatura romana, s-a desfasurat fara incidente in Maramures. 91 dintre elevii care s-au inscris pentru sustinerea examenului au absentat, insa cei care s-au prezentat azi in fata comisiilor au marturisit ca subiectele au fost accesibile. Proba inceput la 9.00 iar copiii au avut la dispozitie doua ore pentru rezolvarea temelor.

Primul subiect a vizat un fragment din cunoscutul roman Ciresarii, care a trebuit comentat din punct de vedere literar, dar si din perspectiva mesajului transmis. Al doilea punct a facut referire la un articol despre ebook, aparut in Dilematica, pe marginea caruia s-au verificat si cunostintele de gramatica. O compunere s-a cerut si pe un subiect legat de pasiunea pentru literatura. Profesorii de limba romana au precizat, pentru eMaramures, ca gradul de dificultate al subiectelor a fost unul mediu.

„Cum era de asteptat, subiectele au avut un grad de dificultate mediu, suntem convinsi ca elevii si-au valorificat la maximum capacitatile, deprinderile si, bineinteles, creativitatea. Prima parte a subiectului a vizat textul literar, cu cerinte pe un text literar, iar cea de-a doua parte cu cerinte pe un text non-literar, asadar cred ca toti elevii s-au descurcat pe acest subiect”, a explicat profesoara de limba romana Rodica Tamas.

La iesirea din examen, elevii, dar si parintii acestora au rasuflat usurati ca au scapat de primul hop. Cei mai multi dintre elevi au marturisit ca se asteptau sa primeasca alte subiecte, insa au reusit sa se descurce, pentru a lua o nota mare. „Au fost usoare subiectele, am nimerit ce am stiut. Am avut de scris despre importanta lecturii, la partea de compuneri. Nu credeam ca o sa avem un asa subiect, ma asteptam sa fie cu fabula. Sper sa iau peste nota 8.00”, a spus unul dintre candidati, Alex.

O alta eleva de clasa a VIII-a a povestit ca se astepta sa primeasca un subiect care sa vizeze poezia, insa cunostintele acumulate de-a lungul anilor au ajutat-o sa rezolve cu usurinta cerintele date. „Subiectele au fost destul de usoare si eu cred ca m-am descurcat, a fost ok. Am avut de facut compuneri, propozitii, tot felul. Nu prea ma asteptam la un astfel de subiect, credeam ca o sa fie poezie. Sper sa iau o nota mare, peste 9”, a povestit o alta candidata, Bianca.

Dintre cei 4.548 de elevi maramureseni inscrisi pe liste pentru evaluarea nationala, 4.457 s-au prezentat la prima proba. Maine, 26 iunie, unii candidati vor avea de sustinut examenul la limba materna, iar miercuri, 27 iunie, cu totii vor rezolva in scris probleme de matematica.
Sursa: Gabriela Kuhajda