Afaceri - Economic

ECONOMIE – Scade numarul contabililor din Maramures (VIDEO)

Contabilitate Vezi VIDEO
Criza economica isi face simtite efectele si in randul activitatii contabile. Specialistii din domeniu au aratat ca, in acest an, numarul membrilor din Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) a scazut cu circa 20%, ca urmare a restrangerii activitatii unor agenti economici. Problemele au fost semnalate cu ocazia Zilei Nationale a Contabilului Roman, sarbatorita astazi, 21 septembrie, in Baia Mare.

Ziua Nationala a Contabilului Roman este sarbatorita anual in data de 21 septembrie. Aceasta aniversare nu a trecut neobservata nici in randul contabililor profesionisti din Maramures. Astfel, membrii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania s-au intalnit la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare pentru a-si face urari, dar si pentru a dezbate problemele cu care se confrunta in aceasta profesie sau pentru a puncta aspectele pozitive.

“Astazi sarbatorim a 11-a editie a Zilei Contabilului Roman si totodata topul firmelor de contabilitate. CECAR a realizat anul acesta cel putin doua momente deosebite. Este vorba despre adoptarea ghidului pentru aplicarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale simplificate si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin ordinul Ministerului Finantelor Publice, si o serie de modificari la actele legislative care reglementeaza activitatea noastra”, a declarat presedintele CECAR Maramures, conf.univ.dr.ec. Constantin Cucosel.

Specialistii in domeniu au mai aratat ca problemele economice se resimt si in activitatea contabila, dovada fiind iesirea de pe piata a unor reprezentanti din domeniu. “ Se resimt efectele crizei economice si asupra activitatii membrilor nostri. Din pacate, sunt multi care au suspendat activitatea sau s-au radiat din tabloul corpului contabililor tocmai datorita restrangerii activitatii unor agenti economici. Criza se resimte si asupra activitatii membrilor nostri”, a adaugat Constantin Cucosel.

In cadrul evenimentului au fost oferite diplome de merit pentru cele mai bune societati de contabilitate din judet. Printre criteriile de clasificare in topul local al celor mai bune societati de contabilitate s-au numarat cifra de afaceri si volumul taxelor si impozitelor platite.

“Ca si criteriu de clasificare ar fi numarul de clienti, cifra de afaceri si implicit volumul taxelor si impozitelor platite. Bineinteles, societatile care sunt premiate, administratorii trebuie sa aiba o conduita profesionala corecta, nu trebuie sa fi fost sanctionati disciplinar, trebuie sa fie un exemplu”, a spus directorul executiv al CECAR Maramures, Ioana Dan.

CECCAR Maramures numara aproximativ 600 de membri, din care doar 300 sunt activi. 

Sursa: C.T.