112

DOTARI – ISU Maramures va primi masini si echipamente noi pana la finele acestui an. Promisiunea a fost facuta de secretarul de stat Raed Arafat

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Maramures va primi pana la finele acestui an utilaje, masini dar si echipamente necesare interventiilor. Vestea a fost adusa de prefectul judetului care a participat la Bucuresti la o sedinta a Comandamentului pentru Situatii de Urgenta.

„ISU Maramures va primi niste masini de pompieri. Masinile de pompieri vor fi foarte bine dotate, vor fi barcile de aluminiu pentru cazurile de inundatii si in caz de catastrofa. Va fi o masina de scafandri, pentru fiecare judet care este cu probleme. Pentru cresterea mobilitatii va fi un microbuz care va putea sa duca echipajul pentru interventie si va avea acel microbuz posibilitatea sa duca dupa el o pompa sau o piesa care este greu de urcat la deal sau pe vaile sau pe viroagele pe care trebuie sa intervina pompierul. Echipamente pentru scafandri, pentru pompieri vor fi innoite. Pana pe sfarsit de an ISU va avea parte de o innoire a intregului echipament din punct de vedere al nevoilor pe care le-a avut si nu le avea in dotare”, a precizat Anton Rohian, prefectul de Maramures.

Dotarile pentru inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta vor continua si in anul 2016, an in care in judete vor ajunge si alte utilaje si masini necesare salvatorilor.

„Judetele care au tunele, si noi avem cateva mine aici cu probleme, chiar le-am ridicat la intalnirea cu domnul secretar de stat, vor fi dotate cu acele masti necesare in caz de contaminare cu amoniac si in caz de oameni rataciti in acele guri de mina, cu mari probleme pe care le stim foarte bine. Fiecare judet va avea o masina care va avea 10.000 de litri de apa care sa poata fi pusa la dispozitie in caz de incendiu si o sa fie patru masini care o sa aiba 5.000 de litri. Deci masinile de pompieri care sunt cu problemele si care sunt de cand era tata fecior se vor schimba”, a completat prefectul.

Dotarile fac parte dintr-un program national cu finantare europeana, iar reprezentantii ISU Maramures spun ca toate acestea sunt mai mult decat binevenite.

„La nivel national exista un proiect finantat din fonduri europene prin care, pana la sfarsitul anului foarte probabil, toate inspectoratele pentru situatii de urgenta din tara vor fi dotate cu echipamente. ISU Maramures va primi in cadrul acestui proiect un autocamion, barci si o autospeciala pentru deplasarea personalului la interventiile la inundatii si echipamente de protectie”; a precizat Oana Alexa-Gonczi, purtator de cuvant ISU Maramures.

ISU Maramures are saptamanal in medie 130 de interventii, iar pentru asigurarea dotarii cu cele corespunzatoare Consiliul Judetean ar trebui sa aloce 5% din bugetul anual special in acest sens. Ramane de vazut daca la imparteala banilor de anul viitor se va tine cont de acest lucru.

Sursa: Ana Pop