Micile schimbari in regimul alimentar, asa cum ar fi consumul unei cantitati putin mai mari de cartofi prajiti in fiecare zi in detrimentul legumelor, pot avea un impact urias pe termen lung in ceea ce priveste supraponderabilitatea si chiar obezitatea, conform unui nou studiu publicat de New England Journal of Medicine, transmite AFP.
„Un adult normal se ingrasa in medie pe an cu 450 de grame, insa avand in vedere faptul ca aceasta crestere in greutate se produce gradual, de-a lungul intregului an, este dificil pentru medici si nutritionisti sa stabileasca cu exactitate cauzele sale”, explica Dr. Dariush Mozaffarian, profesor de epidemiologie la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Harvard (Massachusetts), coordonatorul acestui studiu.
Alaturi de colegii sai, el a incercat sa determine impactul micilor variatii cotidiene de alimentatie, combinate cu multipli factori ce tin de stilul de viata, asupra procesului de ingrasare, asa cum ar fi exercitiile fizice sau somnul.
In cadrul studiului au fost observate trei grupuri distincte insumand 120.000 de voluntari, barbati si femei, pe perioade de cate 4 ani si apoi pe inca 20 de ani. Toate cele trei grupuri erau formate din persoane care la inceputul studiului aveau greutate normala si nu sufereau de nicio maladie cronica. Majoritatea participantilor s-au ingrasat in medie, in 4 ani, cu 1,52 kilograme si respectiv cu 7,62 kilograme dupa 20 de ani.
Studiul indica si faptul ca cea mai importanta crestere in greutate poate fi legata de o crestere a consumului cotidian de chipsuri si cartofi prajiti, de bauturi cu zahar, carne si mezeluri.
De cealalta parte, un consum cotidian bazat pe fructe, legume, cereale si iaurturi a dus la scaderea in greutate. De asemenea, persoanele care dorm intre 6 si 8 ore pe noapte se ingrasa mai putin decat cele care dorm peste 8 ore.
Sursa: Agerpres