Administratie

DEZBATERE PUBLICA PUZ – Baimarenii din cartierul Bilascu doresc parcari in loc de garaje si pastrarea sensurilor unice pe strazi

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru cartierul baimarean Bilascu a fost supus miercuri, 14 octombrie, dezbaterii publice. Este vorba despre un PUZ realizat de o firma privata de proiectare si care are ca scop facilitarea accesului in cartier la institutiile de invatamant, insa in asa fel incat zona sa nu fie utilizata drept varianta de scurtare a traseelor spre alte zone ale orasului, dar si fluidizarea circulatiei in zona.

„Am propus de pe Bulevardul Bucuresti, tot asa, de la sud, intersectia cu Aviatorilor sa ramana sens unic doar sa se realizeze o giratie sau o banda de preselectie care ar facilita accesul in cartier pe zona Aviatorilor si a clor care vin dinspre Est, cei care vin de la Gara. Mai sus, tot din Bilascu s-ar realiza un acces spre CAS, acolo unde sunt garajele metalice, in imediata vecinatate se doreste sa se realizeze un parc cu sistem rotativ. Deci pe locul a doua masini se pot parca noua. Astea ar fi destinate strict celor de la institutie. Si printr-un sistem de circulatie cu sens unic sens unic care are avantajul ca ramane o singura banda de circulatie, se parcheaza in stanga si in dreapta si descurajeaza indisciplina in trafic de a parca haotic pentru ca se blocheaza traficul”, a declarat Ionut Radu Filip, proiectantul PUZ-ului.

La dezbaterea care s-a desfasurat in sala Europa a Primariei Baia Mare au participat si riverani care i- au facut propuneri concrete proiectantului. Acestea au vizat de la circulatia in zona pana la amenajarea de noi locuri de parcare.

„Eu am probleme cu circulatia dar trebuie sa-i intelegem si pe ei. Vin de departe, poate nu-si vad toata ziua copilul si au aceasta ocazie sa vina si sa-l lase. Poate ca ar trebui sa intervina Politia. Copilul se da jos, isi saruta parintele, isi ia ghiozdanul si intra in scoala. Vin, parcheaza in jurul scolii si efectiv nu mai poti in perioada asta. Stau parintii aia asa. Cand vin sa ii ia vin cu o jumatate de ora inainte. Poate nu numai din punct de vedere urbanistic Primaria sa tot consume bani sa faca parcari, sa inchida. Sa mai intervina si Politia”, a spus unul dintre riveranii prezenti la dezbatere.

„Pentru noi, pentru riverani, oricum este o mare problema pentru ca zona aceea este zona de parking pentru toata lumea care vine la Bizo, la Al Bundy, la Maramuresul care nu gaseste loc de parcare si vine si naprcheaza acolo. Dincolo de faptul ca eu nu am unde sa parchez si fac de doua ori cvartalul, fac de doua-trei ori pana-mi gasesc loc de parcare. Efectiv se blocau. Erau doua masini pe trotuar si inca doua masini pe mijlocul strazii. Zilnic era blocaj. Este mult mai fluida circulatia cum pe sens unic”, a precizat o alta locuitoare a zonei prezenta la dezbatere.

Planul Urbanistic al Zonei (PUZ) pentru cartierul Bilascu va fi postat si pe Internet si acolo baimarenii si locuitorii zonei care nu au reusit sa asiste la debaterea publica de miercuri, 14 octombrie, vor putea sa-si exprime parerile, sugestiile sau chiar criticile.

Sursa: Ana Pop