Sanatate

DEFICIT – Spitalele din Maramures, fortate sa faca fata pacientilor cu un minus de peste 300 de angajati (VIDEO)

Foto protest Spitalul Judetean Baia Mare impotriva lui Ioan Blajan (c) eMaramures.roVezi VIDEO
Numarul cadrelor sanitare care activeaza in sistemul de sanatate din Maramures este din ce in ce mai mic. In conditiile in care multi iau drumul strainatatii, cele opt spitale din judet au ajuns la un deficit de peste 300 de angajati, dupa cum arata sindicalistii. Posturile minus nu au cum sa fie acoperite, cata vreme raman blocate de la nivel guvernamental.

Astazi, 9 iulie, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a anuntat ca se incearca o deschidere, in perioada urmatoare, pentru gasirea de noi angajati in sanatate. El a adus in discutie cifra de 2.500 de posturi care ar putea fi deblocate la nivel national. Liderii Sanitas Maramures spun, insa, ca se impune un numar mult mai mare de angajati noi in sistem, pentru ca unitatile medicale sa poata face fata numarului mare de pacienti.

Deci, minim minimorum ar fi pentru Maramures circa 300 de locuri de munca bugetate, pentru ca exista o distinctie intre a se debloca posturile fara a suplimenta bani si a creste numarul angajatilor asigurandu-se si finantarea acestor locuri de munca de catre Ministerul de Finante”, a explicat liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.

Partea buna, conform sindicalistilor, este aceea ca s-a reusit incheierea contractului colectiv de munca pentru 2012-2013, pentru toti cei care lucreaza in sistemul sanitar de stat, la nivel de Maramures.

„Acest contract colectiv de munca a fost negociat incepand cu luna mai. In cursul lunii iunie a fost finalizat si semnat de catre toate partile. Ce aduce nou acest contract, aduce nou faptul ca este incheiat in baza legii 62/2011 – o lege draconica, o lege care a limitat foarte mult exercitiul de negociere al sindicatelor in raport cu patronatele. Este o lege care a dorit sa ingreuneze extraordinar de mult acest proces de negociere colectiva”, a mai aratat Mircea Ciocan.

In contractul colectiv de munca pentru 2012-2013 sunt prinse sporurile pentru conditii deosebite si pentru orele suplimentare prestate, insa, pe mai departe, angajatii din sistemul sanitar maramuresean nu vor beneficia nici de salariu de merit, nici de premiile de 2% si nici de cel de-al 13-lea salar.
Sursa: Gabriela Kuhajda