Actualitate

DECIZIE – PLAGIAT – CNATDCU: Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat, s-a propus retragerea titlului

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta de vineri, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenti din totalul de 20, fiind vorba despre “cvorumul regulamentar”, potrivit presedintelui CNATDCU, Marius Andruh.

In urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicareasursei, foarte usor de detectat.

In ce priveste bibliografia lucrarii lui Ponta (“Curtea Penala Internationala”, conducator de doctorat – prof. univ. dr. Adrian Nastase), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa.

“Autorul tezei de doctorat si-a insusit idei si mai ales texte ale altor persoane, prezentandu-le drept creatie personala. Este de remarcat faptul ca inclusiv partea de concluziii a tezei de doctorat este compusa in mare parte din texte ale altor autori, copiate cuvant cu cuvant fara a mentiona in text acest fapt. Textele incluse in cadrul tezei sunt preluate din cel putin trei carti, toate analizate de membrii Consiliului General al CNATDCU (…) Mentionam ca una dintre carti (Vasile Cretu, Drept international penal) nu este mentionata in bibliografia generala anexata tezei de doctorat”, se arata in decizia privind lucrarea lui Ponta.

Membrii Consiliului au concluzionat ca, in acest caz, nu au fost respectate standardele de etica profesionala in realizarea tezei de doctorat.

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, sustine ca acest for nu are competenta sa ia decizii in acest sens.

Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Consiliul National de Etica (CNE) – care, la 21 iunie, preciza, ca nu a primit nicio sesizare privind un eventual plagiat pe numele Victor Ponta – este un organism consultativ, fara personalitate juridica, functionand pe langa Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica (ANCS).

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Intr-un interviu acordat publicatiei “El Pais”, seful Guvernului este citat spunand ca isi va asuma responsabilitatea in cazul in care se va dovedi ca teza sa de doctorat este un plagiat si cu siguranta se “va retrage” si raspunde afirmativ la intrebarea daca va demisiona in acest caz.
Sursa: Mediafax