Cultura

CULTURA – Romania prezenta si in acest an la Targul de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg

Romania participa si in acest an la Targul de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg, in perioada 24 – 27 septembrie, avandu-i ca invitati pe scriitorii Carmen Bugan, Gabi Eftimie, Norman Manea, Sinziana Popescu si Andras Visky, dar si pe ilustratoarea Irina Maria Iliescu.

Potrivit site-ului Institutului Cultural Roman, la editia din acest an, gazduita de Massans Gata, din Goteborg, avand ca tema libertatea de expresie, ICR Stockholm organizeaza cinci seminarii, lecturi in cadrul scenei dedicate poeziei si este partener la organizarea unor discutii pe scene din cadrul targului.

Literatura romana este reprezentata si in cadrul standului EUNIC Stockholm. Standul, cu numele Cafe Europa, va reuni in dialog scriitori din numeroase tari europene si este rezultatul colaborarii dintre ICR Stockholm si Ambasada Austriei, Ambasada Elvetiei, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Camoes, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Italian, Institutul Polonez si Institutul Ucrainean.

Si in acest an, in cadrul targului de carte, va avea loc decernarea Premiului Sorescu pentru 2015, distinctie acordata anual de catre Institutul Cultural Roman unui scriitor suedez a carui opera desfiinteaza granitele si faciliteaza dialogul. Numele castigatorului va fi facut public vineri, 25 septembrie, precizeaza sursa citata.

In contextul Targului de Carte de la Goteborg, ICR organizeaza si la Stockholm programe avandu-i ca invitati pe unii dintre scriitorii prezenti la targ. Astfel, in 22 septembrie sediul ICR Stockholm va gazdui o discutie despre opera dramatica a lui Andras Visky.

Publicul capitalei suedeze are, de asemenea, ocazia de a-l intalni pe Norman Manea in cadrul a doua evenimente, in 28 septembrie, in dialog cu scriitorul Goran Rosenberg la Muzeul Evreiesc, si in 29 septembrie, la Biblioteca Municipala din Stockholm, in dialog cu scriitorul si criticul literar Ulf Eriksson.

Dupa editia din 2013, la care Romania a fost invitata de onoare, participarea de anul trecut a implicat un stand propriu si un program de 21 de evenimente, organizate pe diferite scene, in colaborare cu targul, cu diverse edituri suedeze, precum si cu reteaua EUNIC. Temele abordate au fost marcarea a 25 de ani de la caderea comunismului in Romania, limba romana, promovarea atelierului de traduceri organizat anual de ICR Stockholm, precum si prezentarea autorilor Carmen Firan, Adrian Sangeorzan si Daniela Zeca.

Participarea romaneasca la targul de carte de la Goteborg este realizata in colaborare cu CENNAC, reteaua EUNIC Stockholm, editurile 2244, Daidalos si pionier press.

Targul de Carte de la Goteborg, cel mai mare eveniment cultural din nordul Europei, atrage anual in jur de 100.000 de vizitatori. In fiecare an sunt acreditati la manifestare aproximativ 1.500 de jurnalisti din toata lumea, iar evenimentul si tara invitata sunt pentru o saptamana principalul subiect al publicatiilor suedeze si al emisiunilor culturale radio-TV.

Sursa: Agerpres