Sanatate

CONTROL – Paduchi si raie la elevii din scolile maramuresene. Asta au gasit medicii la triajul epidemiologic (VIDEO)

Vezi VIDEO
La inceputul fiecarui an scolar, in toate scolile din Maramures se realizeaza triajul epidemiologic, pe scurt, sunt controlati toti copiii daca nu sunt purtatori ai unor boli transmisibile sau paraziti. Pentru a nu infesta si alti colegi, acestia sunt trimisi acasa pentru a se trata. Fara exceptie. Si in acest an in scolile din judet au fost gasiti elevi cu paduchi, raie sau angine.

„Triajul epidemiologic se realizeaza la inceputul anului scolar si la inceputul fiecarui semestru. Din 35.000 de copii care au fost evaluati clinic, exista un procent de copii foarte mic care, la triaj, au prezentat afectiuni care au necesitat trimiterea temporara la domiciliu si tratarea la medicul de familie. Sunt aproximativ 300 de copii dintre care 230 cu pediculoza, restul angine, rare cazuri de scabie, deci nicio surpriza deosebita pentru ca este o situatie care se regaseste la inceputul fiecarui an scolar in toate colectivitatile de prescolari si elevi”, a declarat Carmen Sima, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Maramures.

Surprinzator, majoritatea cazurilor descoperite sunt in mediul urban, in orasul municipiu de judet. Explicatia pentru acest fenomen este una simpla: copiii sunt mult mai atent monitorizati de catre medicii din cabinetele scolare.

„Este la fel. Deci nu sunt cazuri in focar, sunt cazuri izolate. Vin cu patologia de la domiciliu, este acelasi numar, practic aceeasi incidenta la inceput de an. Majoritatea sunt cazuri care se inregistreaza in mediul urban pentru ca acolo exista cabinetele medicale scolare care au medici angajati care realizeaza triajul epidemiologic si majoritatea din aceasta mare masa predomina Baia Mare”, a mai adaugat Sima.

Teoretic, atat pediculoza sau paduchii dar si scabia sau raia nu ar trebui sa existe in scolile din Maramures in anul de gratie 2015. Asta teoretic pentru ca, practic, lucrurile stau taman pe dos.

Sursa: Ana Pop