Comunitate

CONTRAVENTII – Soferii care nu isi echipeaza masina cu anvelope de iarna risca amenzi usturatoare

Sezonul rece se apropie la fel amenzile usturatoare pentru soferii care nu isi echipeaza corespunzator masinile. Si indiferent de data din calendar, conducatorii auto trebuie sa stie ca pot fi penalizati de politisti la primul strat de zapada, polei sau gheata depus pe carosabil. Astfel, inainte de a porni la drum, soferii trebuie sa urmareasca prognoza meteo mai ales ca saptamana trecuta in zona orasului Borsa primii fulgi de zapada si-au facut deja aparitia.

In cazul in care sunt preconizate ninsori, conducatorii auto ar fi bine sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna. Astfel, elimina riscul producerii unui eveniment de circulatie neplacut si cel de a fi amendat de catre politisti. Iar la un calcul atent, amenda nu este deloc nesimnificativa, acestea fiind apropiate de valoarea salariului mediu pe economie.

“Ordonanta de Urgenta 195 din 2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede obligatia de a conduce autovehiculele pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei doar daca acestea au montate anvelope de iarna. In cazul autovehiculelor cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone sau a autovehiculelor sau autoutilitarelor de transport persoane avand mai mult de noua locuri legiuitorul prevede obligatia de a avea montate anvelope de iarna pe rotile axei tractoare. Se pot monta pe aceste roti lanturi omologate sau alte dispozitive antiderapante”, a declarat Gheorghe Goth, inspector principal in cadrul Serviciului Rutier Maramures.

Sanctiunea pentru nerespectarea obligatiilor privind echiparea masinilor cu anvelope de iarna la aparitia primei nincosri este prevazuta in clasa a IV-a de amenzi, insemnand de la 9 la 20 de puncte amenda. La un simplu calcul ne putem da seama ca valoarea cea mai mica a amenzii pe care conducatorii auto o pot primi pentru nerespectarea obligatiilor se ridica la suma de 945 de lei.

“Amintim conducatorilor auto obligatia de a-si dota masinile cu anvelope de iarna, riscul ca se supun a fi sanctionati si mai mult riscul de a se produce evenimente rutiere grave sau blocaje in traficul rutier”, a mai adaugat Gheorghe Goth.

Anvelopele de iarna care sunt omologate conform cerintelor Consiliului European trebuie sa aiba inscriptionate pe ele simbolurile MS, M.S sau M+S.

Sursa: Simona Vasiac