Monden

CONCLUZIE – Densitatea copacilor de la marginea strazilor influenteaza sanatatea fizica si psihica

Cu cat exista mai multi copaci pe marginea strazilor, cu atat mai bine se simt cei care locuiesc pe acele strazi, efectul fiind atat fizic, cat si psihic – cel putin asa arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori americano-canadiana, care stabileste acest lucru pe baza unei asocieri statistice (in urma unor calcule complexe).

Cercetatorii au realizat studiul in doua etape, detaliaza vineripassionsante.be. In primul rand, cu ajutorul unor imagini luate din satelit s-a determinat densitatea copacilor din cartierele orasului canadian Toronto. Datele au fost apoi corelate cu raspunsurile catorva zeci de mii de locuitori, care au participat la o cercetare asupra perceptiei starii de bine, tulburarilor cardiace si metabolice, precum si a sanatatii mentale.

Dupa ce au fost luati in considerare o serie de parametri (varsta, statut socio-economic), cercetatorii au ajuns la concluzia ca densitatea copacilor de la marginea strazilor este corelata cu starea fizica si psihica: cu cat sunt mai multi pomi, cu atat rezultatele sunt mai bune. Chiar daca nu pot stabili o legatura de la cauza la efect, specialistii emit totusi ipoteze, cum ar fi calitatea aerului, scaderea stresului sau incurajarea activitatii fizice (plimbari, jogging).

Admitand ca studiul lor are limite, oamenii de stiinta afirma ca acest efect pare evident si recomanda plantarea unui numar cat mai mare de copaci pe cat de multe strazi posibil. Si in primul rand, sa nu se mai taie fara motiv (valabil) pomii care exista, incheie passionsante.be.

Sursa: Agerpres