Actualitate

CLARIFICARI – UE l-a somat pe Ponta sa restaureze puterile Curtii Constitutionale

Victor Ponta (c) eMM.roUniunea Europeana l-a somat joi, 12 iulie, pe premierul Victor Ponta sa “restaureze puterile Curtii Constitutionale” si sa “nominalizeze un mediator sustinut de catre toate partidele”. intr-un comunicat dat publicitatii la finalul unei intalniri cu Ponta, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a reafirmat “preocuparile serioase”, in special cu privire la “respectarea statului de drept, a independentei justitiei si a rolului Curtii Constitutionale”.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a primit din partea presedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, o lista cu intrebari la care Executivul comunitar asteapta raspunsuri foarte clare din partea Guvernului de la Bucuresti si a precizat ca va raspunde vineri, 13 iulie, sau luni, 16 iulie, acestor intrebari.

“Vom asigura astfel, inca o data, ca tot ce a fost ca batalie politica saptamana trecuta nu afecteaza si nu va afecta in niciun fel statul de drept, ordinea constitutionala si stabilitatea institutiilor noastre la standarde europene”, a spus Ponta, dupa discutia avuta, la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene.

El a sustinut ca, in acest moment, este mult mai optimist legat de faptul ca Romania poate raspunde ingrijorarilor liderilor UE legate de situatia politica din Romania.
“Am cerut un set de intrebari concrete, pentru ca acuzatiile erau extrem de generale si, cand se vorbeste de lovituri de stat si incalcari ale ordinii constitutionale, eu, ca orice jurist, vreau sa vorbesc concret. Presedintele Comisiei Europene a venit cu un set de intrebari foarte concrete, la care Guvernul raspunde chiar maine si care vor elucida atat pentru Comisie, cat si pentru statele membre faptul ca in Romania statul de drept si standardele europene sunt garantate”, a spus Ponta.
Sursa: Mediafax