![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
„Vesnicia s-a nascut la sat”, spunea poetul Lucian Blaga. Intr-adevar, in catunele din Maramures, timpul pare sa se fi oprit in loc. Nimic nu s-a schimbat. Totul a ramas ca in vremurile arhaice, cand oamenii mergeau zeci de kilometri pe jos, prin hartoape, mocirla sau nameti. Acum, sunt alte generatii, dar conditiile sunt aceleasi. Inca de la varsta de 4-5 ani, nazdravanii din Preluca Veche, cu ghiozdanele in spate, purced prin pustietatea satului, pasind hotarati pe drumul spre cladirea unde functioneaza gradinita si scoala. Uneori insa, chiar si pentru elanul specific varstei, aventura de a ajunge la scoala se dovedeste prea primejdioasa, iar micutii trebuie sa ramana acasa. De obicei, se intampla acest lucru atunci cand iernile sunt grele, iar copiilor le este dificil sa infrunte troienele. Cei mai mici, care frecventeaza gradinita din Preluca Veche, se tin dupa fratiorii mai mari. Daca ei lipsesc, atunci si prichindeii de la gradinita sunt tinuti acasa, pentru ca parintii nu indraznesc sa-i lase sa mearga singuri spre unitatea de invatamant.
Scoala din satul Preluca Veche e situata intr-o zona izolata. Aici invata 65 de copii in clasele I-VIII, dar si de gradinita. De la scoala din Preluca Veche la Copalnic Manastur sunt de parcurs cam opt kilometri de gropi si noroi. Peisajul pare dezolant in momentul in care ajungi in curtea mlastinoasa a unitatii de invatamant, insa optimismul si inocenta copiilor care invata aici pot sa-l inveseleasca chiar si pe cel mai pesimist dintre oameni. Dascalii admit ca pentru elevi e, uneori, extrem dificil sa ajunga la scoala.
“E dificil uneori, cand ploua sau conditiile meteorologice sunt ca acestea de azi, iarna, primavara, dar reusim sa le depasim pe toate. Mai greu este pentru copii care au de venit destul de mult la scoala, unii chiar 6-7- 8 km, uneori pe jos, alteori cu masina. Sunt niste copii care pot sa infrunte vremea, vin cu placere la scoala. Doar daca sunt troiene foarte mari mai lipsesc. In general, avem o frecventa destul de buna”, a declarat profesorul Ana Bistrischi Florian.
Elevii nu se plang prea mult, desi copiii care stau aproape de scoala marturisesc ca acelora dintre colegii lor care vin de departe nu le este usor deloc.
“Eu vin de aproape, mai greu este la restul colegilor mei. Da, mai lipsesc din cauza conditiilor”, a afirmat Ionela Luminita Florian.“Vin de la aproximativ 2-3 km. Este dificil putin, cand este zapada prea mare”, a explicat Petrica Rares Isac.
Nu drumul pare sa fie insa principala problema, ci faptul ca elevii au parte de un invatamant simultan, fiind obligati sa asiste si la cursurile colegilor din clasele paralele.
“Eu vin de peste vale, nu este foarte departe. Mai lipsesc cateodata cand este iarna foarte grea. Am zece frati. Ceilalti sunt in Baia Mare. Unii lucreaza si am o sora care invata. Vreau sa-mi continui studiile. Aici ar fi mai bine daca nu am face orele impreuna pentru ca asa este foarte dificil pentru toti”, a marturisit Flavia Florian.
O oarecare neimplinire exista in sufletele elevilor. Ei sunt constienti ca fac parte dintr-o comunitate izolata, unde nu beneficiaza de aceleasi conditii ca la oras, insa sunt hotarati sa treaca peste acest hop.
“Sunt constienti ca e o comunitate izolata, sunt constienti ca nu au conditiile pe care le au altii, simt ei asta. Isi doresc ca si ei sa aiba toate conditiile pe care le au si cei de la oras, unul din lucrurile care ii afecteaza oarecum este faptul ca nu beneficiaza si ei de ore de sine statoare”, a mai relatat profesorul Ana Bistrischi Florian.
In aceeasi cladire a scolii functioneaza si gradinita din sat. Educatoarea Corina Nechita spune ca in zilele ploioase sau friguroase, copiii nu prea ajung la gradinita, iar daca fratii lor mai mari absenteaza de la scoala, atunci e clar ca nu vor ajunge nici micutii la ore.
“E greu in primul rand din cauza distantei prescolarilor fata de gradinita. Sunt multi copii inscrisi cu varste de 3-4 ani, care sunt micuti, si vin de la departare. La noi, la tara, parintii nu sunt obisnuiti sa-i aduca in fiecare zi la gradinita. Cand vin fratiorii lor la scoala, vin si ei, cand nu, mai absenteaza. Cum este vremea si la noi mai ploioasa si dupa ce va ninge, frecventa va fi un pic mai redusa, dar la primavara cand natura reinvie, vor fi mai multi copilasi”, a explicat Corina Nechita.
Prichindeii de la gradinita isi fac treaba cu o seriozitate pe care o intalnesti doar la adulti. Pentru ca se apropie Craciunul, micutii confectioneaza globuri din hartie si mai invata cate o poezie pentru Mos Craciun pe care-l asteapta cu atata nerabdare.
Copiii au visele lor si fiecare spera ca va fi mai bine intr-o zi. Multi dintre copii isi doresc sa mearga la oras. Ei stiu ca acolo e altceva, e o alta lume. Intr-o zi vor reveni poate in satul lor si vor duce mai departe traditiie, asa cum o fac si acum, cand inclusiv sala de clasa si-au decorat-o in stil rustic, amintind de obiceiurile morosenesti care au atata cautare chiar si peste hotare.
Pentru acesti copii, dar si pentru alti 170 din Preluca Noua, Dealul Corbului, Intrerauri, Codru Butesii si Aspra, grupul de presa eMaramures a demarat campania intitulata “Mai bun de Craciun”, care isi propune sa-l aduca pe Mos Craciun si la acesti micuti. Cei care vor sa se alature demersului eMaramures si sa-i ajute pe copiii din zona Prelucilor, sunt asteptati, pana in 17 decembrie, la sediul redactiei eMaramures – Bd. Bucuresti, nr. 3 – unde pot face donatii constand in rechizite, jucarii, carti ori alte produse necesare unui copil de gradinita sau varsta scolara, din care se vor face pachete individuale. Impartirea darurilor pentru cei 235 copii din catunele incluse in campanie se va face in 21 decembrie. Alte detalii despre aceasta campanie puteti citi in ziarul electronic eMaramures.ro.
CITESTE SI:
CAMPANIE eMM – MAI BUN DE CRACIUN – Microbuzul scolar si o sponsorizare din Olanda au schimbat viata elevilor din Preluca Noua
CAMPANIA eMM – ”Mai bun de Craciun” – Daruri pentru copiii din Preluci
Partener principal |
![]() |
Parteneri
|
![]() |
![]()
|
Sursa: Camelia Tocaci