Comunicate de presa

CAMPANIE – Luna Europeana a Securitatii Cibernetice

La nivelul statelor Uniunii Europene, in luna octombrie se desfasoara o ampla campanie pentru promovarea securitatii cibernetice in randul cetatenilor si pentru sensibilizarea publicului privind securitatea retelelor si a informatiilor.

Luna europeana a securitatii cibernetice este un proiect european initiat acum trei ani de Agentia Europeana pentru Securitatea Retelelor si a Informatiei (ENISA). In contextul in care Politia Romana este partenera in acest proiect, campania este marcata si de Inspectoratul de Politie al judetului Maramures, printr-o serie de activitati educativ-preventive destinate protectiei minorilor, in domeniul cybercrime.

Seful inspectoratului, chestor de politie dr. Viorica Marincas, a subliniat importanta acestei campanii pentru prevenirea infractiunilor informatice, aspect urmarit atat de politistii de investigare a criminalitatii economice cat si de cei de la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Maramures. Implicarea acestor structuri in astfel de campanii contribuie la atingerea obiectivului comun de a preveni si diminua pericolele din mediul online.

Activitatile vor consta in sesiuni de informare adresate elevilor din scoli generale si licee si vor fi sustinute, in colaborare, de politisti din cadrul structurii de crima organizata si compartimentului de analiza si prevenire a criminalitatii. Astfel, pana la sfarsitul lunii octombrie, vor fi abordate teme precum: siguranta pe retelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile, respectarea drepturilor de autor, comertul electronic in unitatile de invatamant cuprinse in campanie: scolile gimnaziale „Dimitrie Cantemir”, „George Cosbuc”, „Nichita Stanescu” si „Petre Dulfu” din municipiul Baia Mare, Colegiul Tehnic „George Baritiu” Baia Mare, Liceul Teoretic Sanitar Baia Mare, Liceul Tehnologic „Traian Vuia” Tautii Magheraus si Liceul Teoretic „Petru Rares” Targu Lapus.

Ieri, 7 octombrie, au avut loc primele sesiuni de informare la Liceul Tehnologic „Traian Vuia” Tautii Magheraus. Alaturi de politistii de prevenire si cei de la crima organizata, la activitate a participat seful Politiei Orasului Tautii Magheraus, comisar sef de politie Rogoz Violin, sustinator al activitatilor preventive, care initiaza si desfasoara frecvent astfel de actiuni in comunitate.

Peste 150 de elevi din clasele IX – XI au beneficiat de recomandarile politistilor pentru utilizarea internetului in siguranta si au aflat care sunt structurile Politiei Romane cu atributii in domeniul combaterii infractionalitatii informatice.

SFATURI GENERALE PENTRU NAVIGAREA SIGURA PE INTERNET

• Nu oferiti necunoscutilor de pe internet informatii despre dumneavoastra sau familie (numar de telefon, fotografii, adresa de acasa, locul de munca al dumneavoastra sau al rudelor etc.).
• Aveti grija cum postati fotografii cu dumneavoastra sau cu familia! Restrictionati accesul necunoscutilor la profilul dvs. Nu uitati ca fotografiile sau filmuletele, odata postate, pot ramane pentru totdeauna pe alte computere si servere, chiar daca veti sterge postarea initiala.

• Nu tot ceea ce cititi sau vedeti pe internet este adevarat. Oricine poate crea pagini web sau poate posta știri, fotografii, filme. Fotografiile si filmele pot fi trucate pe calculator cu usurinta. Pentru a verifica daca o informatie este reala, verificati mai multe surse de informare.

• Atentie! Frazele sau pozele preluate dintr-un material de pe internet trebuie insotite de precizarea sursei, pentru a nu fi considerat plagiator.

• Pastrati secreta parola de e-mail si nu o dezvaluiti nici macar prietenilor! Daca banuiti ca parola v-a fost descoperita, schimbati-o imediat! In acest fel nimeni nu va poate citi mesajele personale si nu va poate folosi contul pentru a trimite e-mail-uri care par din partea dumneavoastra.

• Cand va creati adresa de e-mail, folositi un pseudonim, o prescurtare si in niciun caz numele intreg, data nasterii sau orice altceva ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre dumneavoastra cu usurinta.

• Parola e bine sa aiba cel putin 12 caractere, sa contina litere, cifre si semne de punctuatie si sa fie cat mai greu de ghicit, chiar si pentru cei care va cunosc foarte bine. Nu folositi datele de nastere sau alte cuvinte pe care cei din jur stiu ca le preferati si pe care le-ar putea ghici.

• Pentru protectia computerului, scanati atasamentele de e-mail inainte de a le deschide.

• Nu descarcati si nu instalati programe pirat sau pe care nu le cunoasteti; ele pot distruge date din calculatorul dvs.

• Navigarea pe Internet este sigura cand va personalizati browser-ele sa nu retina parole, date de identificare si sa nu dea accept la comunicarea oricaror date motivate ca fiind “in interes statistic” etc.

• Puteti oricand sa va opriti din navigarea pe internet sau sa refuzati continuarea unei discutii pe chat, daca s-a intamplat ceva care nu v-a placut sau care v-a speriat.

• Daca primiti e-mail-uri, fisiere, fotografii sau programe de instalare de la cineva pe care nu-l cunoasteti sau care vi se par suspecte, nu le deschideti, stergeti-le imediat. Ele pot avea virusi sau programe care pot citi date de pe calculatorul dumneavoastra. Cereti ajutorul unei persoane specializate cand observati ca nu mai functioneaza normal computerul.

• Atunci cand utilizati camerele web, pentru siguranta dvs., nu comunicati decat cu persoane de incredere. Informatiile pe care le pot afla necunoscutii sunt la fel de importante ca si cum v-ar deschide usa casei in realitate. Ei vad ce lucruri de valoare sunt in casa, vor cunoaste programul familiei si multe alte date care v-ar putea pune in pericol, daca ar dori sa va viziteze sau sa va santajeze.

• Daca vreti sa va intalniti fata in fata cu o persoana cunoscuta pe Internet, anuntati pe cineva din familie sau dintre prieteni, fixati intalnirea numai intr-un loc public intens circulat si mergeti eventual cu cineva de incredere, care va poate apara la nevoie. Pentru a evita orice pericol, nu folositi telefonul personal cand sunati pe cineva intalnit pe Internet.

• In cazul in care cineva va transmite fotografii sau propuneri indecente, puteti raporta acest lucru la Internet Hotline – www.safernet.ro  

• Mentineti permanent protectia computerului si folositi intotdeauna un program anti-virus actualizat. Pentru orice descarcati de pe internet, trebuie sa se urmeze regula
– salvare fisier, scanare continut si apoi deschidere fișier. Si pentru a va feri de probleme: Nu puneti la dispozitia altor persoane filme, muzica, jocuri sau programe de software intr-o retea de file-sharing sau pe un site, fara permisiunea celor care detin drepturile asupra continutului, fiindca va puteti gasi intr-o situatie de incalcare a legii care poate fi pedepsita.
 
• Deconectati-va computerul de la Internet atunci cand nu navigati.

Sursa: IPJ Maramures