Externe

ATENTAT BULGARIA – Americanii sustin ca autorul atacului de la Burgas era membru Hezbollah

Autorul atacului antiisraelian comis miercuri, 18 iulie, pe aeroportul din Burgas ar fi un membru al unei celule Hezbollah ce opera in Bulgaria si cauta astfel de tinte, sustin oficiali american, citati de New York Times, in editia electronica.

Unul dintre oficialii citati a declarat ca serviciile de informatii americane cred ca autorul atacului a “actionat la indicatia stricta” de a ataca tinte israeliene atunci cand se ivesc oportunitati si ca aceste indicatii au fost date gruparii libaneze Hezbollah de Iran, principalul sau sustinator financiar. Alti doi oficiali americani au confirmat ca Hezbollah se afla in spatele atacului, dar au refuzat sa ofere detalii suplimentare.

Potrivit sursei citate, atacul ar fi o razbunare fata de asasinarea unui om de stiinta iranian care lucra in domeniul nuclear, atribuita de Teheran Israelului. “A fost ochi pentru ochi”, a declarat oficialul citat sub acoperirea anonimatului.

Un oficial israelian de rang inalt a declarat joi ca atacul de la Burgas face parte dintr-un val intens de atacuri teroriste comise in lume de doua organizatii diferite, Forta Quds iraniana, o unitate internationala de elita a Gardienilor Revolutiei, si Hezbollah.

“Lucreaza impreuna atunci cand este necesar si separat atunci cand nu este necesar”, a declarat oficialul israelian sub acoperirea anonimatului, nefiind autorizat sa vorbeasca public despre probleme de securitate nationala.

In timp ce atacul de la Burgas corespunde modului de operare al Hezbollah, sustine oficialul israelian, nu este clar daca autorul a intentionat sa se arunce in aer sau daca a suferit ceea ce el a numit un “accident de munca”. “Nu vom sti niciodata”, a adaugat el.

Autorul avea un permis de conducere fals din Michigan, dar nu exista informatii ca acesta ar avea vreo legatura cu Statele Unite, a precizat oficialul american, adaugand ca inca nu exista detalii despre el, cum ar fi numele sau nationalitatea. El a refuzat sa explice ce informatii specifice au determinat analistii sa conchida ca atacatorul apartine Hezbollah.

“Pare ca autorul cauta o tinta locala, iar cand aceasta a aparut, a sarit pe ea”, a declarat oficialul, referindu-se la autocarul cu turisti israelieni.

Sursa: Mediafax