ITC

ANUNT – Capsula Progress urmeaza sa se dezintegreze in atmosfera vineri

Capsula cargo Progress, aflata in cadere libera in spatiu de cand operatorii rusi au pierdut controlul asupra ei, acum o saptamana, urmeaza sa se dezintegreze la reintrarea in atmosfera vineri, a anuntat miercuri agentia spatiala rusa Roskosmos, preluata joi de AFP.

‘Potrivit calculelor specialistilor de la Roskosmos, ea se va dezintegra in 8 mai, intre 01:23 si 21:55 ora Moscovei’, adica intre 7 mai ora 22:23 GMT si 8 mai ora 18:55 GMT, a declarat agentia intr-un comunicat.

‘Capsula se va dezintegra la trecerea prin straturile atmosferice ale Pamantului si numai cateva fragmente mici vor ajunge pe suprafata planetei’, a precizat Roskosmos.

La cateva ore dupa lansarea din 28 aprilie, Progress M-27M, care urma sa ajunga marti la Statia Spatiala Internationala (ISS) pentru aprovizionare, nu a mai raspuns inginerilor rusi si a inceput sa se roteasca necontrolat.

A fost formata o comisie de ancheta care sa stabileasca circumstantele accidentului, care pare a fi avut loc in momentul separarii navetei de racheta, dupa cum sustinea acum o saptamana vice-presedintele Roskosmos, Aleksandr Ivanov.

Pierderea capsulei, care a costat aproape o jumatate de miliard de euro, constituie o lovitura grea pentru sectorul spatial rus, domeniu strategic afectat deja dupa cateva esecuri. Ea nu pune insa in pericol echipajul de pe ISS, care are rezerve pentru mai multe luni. O capsula spatiala de aprovizionare Dragon a societatii americane SpaceX urmeaza sa alimenteze ISS cel mai devreme in 19 iunie.

In fiecare an sunt trimise in spatiu cate trei-patru capsule Progress, care transporta materiale necesare desfasurarii vietii si activitatii la bordul statiei. Dupa misiune, ele cad si se dezintegreaza in atmosfera, deasupra Oceanului Pacific, incheie AFP.
Sursa: Agerpres