Monden

ANIVERSARE – 6.000 de spectatori i-au cantat lui Cristian Pomohaci „La multi ani” la Festivalul Castanelor. Parintele a izbucnit in plans, de emotie, la acest moment-surpriza pregatit de primarul Catalin Chereches (VIDEO)

Vezi VIDEO
Peste 6.000 de baimareni, prezenti la spectacolul de folclor organizat in Piata Libertatii in ultima seara la Festivalul Castanelor 2015, i-au cantat intr-un glas „La multi ani” maestrului Cristian Pomohaci. Invitatia de a urca pe scena i-a fost facuta chiar de catre primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

„Avem de foarte multe ori placerea, binecuvantarea sa primim in mijlocul nostru pe un om deosebit. Ii spun de multe ori «prietene», de alte ori ii spun «parinte», de alte ori ii spunem «frate», un om care de cele mai multe ori mi-a acordat privilegiul de a ma invita dansul aici pe scena. De data aceasta, fiind inca o data un moment special, am vrut foarte mult ca eu, in numele dumneavoastra, sa-l invit aici pe scena pe parintele Cristian Pomohaci cel care ne poarta si-n rugaciuni, ne poarta in suflet si cel care ne ofera cu foarte multa dragoste si cantec si binecuvantare”, a spus edilul baimarean. Concertul din cadrul Festivalului Castanelor a avut loc la doar o zi dupa aniversarea parintelui iar baimarenii au fost cei care i-au cantat intr-un glas „La multi ani”.

„Este pentru noi toti, pentru baimareni, pentru maramureseni, pentru noi ardelenii, pentru noi, romanii, un model de ce inseamna sa ai talent, sa ai har si sa oferi, sa te oferi, sa te dedici, sa te dai cu tot ceea ce ai ca si talent intregii comunitati, intregului popor, pentru ca acesta este Cristian Pomohaci. Un om care se dedica si oamenilor si lui Dumnezeu. Si astazi vreau sa-l primim asa cum se cuvine, intr-un moment special, la o zi dupa ziua dansului de nastere, ieri a fost ziua de nastere a parintelui Cristian Pomohaci si haideti sa-l intampinam pe scena din Centrul Istoric al municipiului Baia Mare, aici in inima orasului cu un «La multi ani», a mai spus Catalin Chereches.

Surprizele pentru parintele Cristian Pomohaci nu s-au oprit aici. Pe scena amenajata in Piata Libertatii au urcat doi copii imbracati in costume traditionale care i-au inmanat preotului un buchet de flori. Mai mult, si primarul muncipiului i-a adresat acestuia o invitatie de a veni mai des in mijlocul baimarenilor, al maramuresenilor, cei care il apreciaza foarte mult. „Cred ca ar trebui sa facem noi toti, impreuna, lucrul acesta, sa-l rugam si pe parinte, sa rugam si pe altii sa faca in asa fel incat de cateva ori intr-un an, nu doar pe scena ci si in bisericile noastre, sa vina in altarele Baii Mari, parintele Cristian Pomohaci. Asta este dorinta mea si asta este cu siguranta dorinta multora dintre voi, baimarenii”, a mai spus Catalin Chereches.

Pentru a-si sustine invitatia lansata in numele baimarenilor, Catalin Chereches a vorbit despre diversitatea etnica si religioasa din Baia Mare, diversitate care este respectata si luata drept calitate.

„Si scena aceasta, pentru ca suntem sub cerul liber, putem sa consideram ca este un altar pentru ca respectam traditiile, pentru ca le aratam celor tineri care este esenta noastra si fibra noastra de romani adevarati. Romani adevarati inseamna romani crestini ortodocsi. Dar romani adevarati nu inseamna doar ortodocsi. Inseamna si catolici, si greco-catolici, si reformati, pentru ca noi, baimarenii, avem o foarte mare calitate si v-o spun dumneavoastra celor care, in marea majoritate, aici, sunteti romani ortodocsi. Marea noastra calitate este diversitatea si faptul ca ne respectam unii pe altii, indiferent ce suntem: romani, maghiari, nemti, evrei, romi. Ne respectam si incercam sa luam unii de la altii, ceea ce este frumos dar incercam sa si reparam de la unii la altii ceea ce nu intotdeauna ne onoreaza si lucrul acesta il facem luand modele si modelul ni-l ofera parintele Cristian Pomohaci, ni-l ofera Lautarii din Chisinau, ni-l ofera oamenii care au geniu, care sunt inzestrati de Dumnezeu ca sa vina in fata noastra si ca sa ni se ofere”, a subliniat edilul. 

In replica, parintele Cristian Pomohaci le-a facut baimarenilor cel mai mare compliment posibil si a propus chiar adaugarea unui nou element pe stema orasului, in semn de pretuire pentru baimareni.

„Stiu ca orasul Baia Mare este orasul aurului. As vrea ca langa sigla orasului de aur sa fie pusa si sigla orasului oamenilor cu inima de aur, pentru ca astia-s baimarenii”, a spus Cristian Pomohaci.

Recitalul parintelui a fost savurat si indelung aplaudat de miile de spectatori prezenti la concert.

Sursa: Ana Pop