Monden

ANIMALE CIUDATE – Mii de specii noi, descoperite de cercetatori pe mapamond

Anul trecut au fost descoperite in lume 18.000 de specii, care au primit diferite nume, unele mai ciudate, altele in amintirea unor figuri importante din diverse domenii, ca de exemplu Mesoparapylocheles michaeljacksoni, un crab care a primit numele lui Michael Jackson, sau meduza Phialella zappai, botezata astfel pentru ca cel care a descoperit-o era fan al celebrului muzician Frank Zappa, se spune pe site-ul MaxiSciences.

De fapt, numele celebrului compozitor si chitarist a fost dat mai multor specii: un guvid, o molusca si chiar un paianjen care are pe abdomen o dunga mare neagra ce aminteste de mustata proeminenta a lui Zappa.

Clasificarea noilor specii este o adevarata provocare pentru ca fiecare trebuie sa aiba un nume unic si anual sunt descoperite mii de specii. In 2011, au fost inregistrate in lume 18.000 specii noi de animale, plante sau ciuperci. Oamenii de stiinta isi pun la grea incercare imaginatia. De cele mai multe ori, cel care face descoperirea poate da speciei propriul sau nume latinizat. Uneori, numele este dat dupa locul descoperirii, dar cateodata cei care descopera o noua specie vor sa aduca un omagiu unui muzician favorit, unui fotbalist sau cuiva din familie.

Totusi, inventivitatea cercetatorilor este supusa regulilor Codului international de nomenclatura zoologica. Numele speciei este in general obligatoriu (de exemplu, Panthera pentru felinele mari), dar epitetul este la alegerea celui care face descoperirea. Nu exista nicio regula ‘corecta din punct de vedere politic’ impusa de codul respectiv, dar exista o regula implicita potrivit careia nu sunt recomandate aluziile la religie.

Internetul ofera acum un camp larg pentru taxonomie. Cotidianul englez The Guardian lanseaza un concurs pe internet pentru denumirea a zece noi specii descoperite pe teritoriul britanic. Mai precis, este vorba de specii de crabi, muste, melci sau moluste. Ziarul recomanda denumirile amuzate, jocurile de cuvinte sau referintele culturale. La final, un juriu format din oameni de stiinta si membri ai agentiei guvernamentale de mediu, Natural England, va selectiona numele.

Uneori, numele animalelor sunt vandute la licitatie. Astfel, cand zoologul Robert Wallace a descoperit in 2005 o specie necunoscuta de maimute (lucru rar), el i-a vandut numele la licitatie. Maimuta, din specia Callicebus, provine dintr-o padure boliviana. In martie 2005, Goldenpalace.com, o societate canadiana de cazino on line, castiga licitatia cu suma de 650.000 de dolari si obtine astfel autorizatia de a-i pune numele de Callicebus aureipalatii, care inseamna ‘hotel luxos aurit’, dar numele ei folosit in mod obisnuit este ‘Goldenpalace.com Monkey’. Pentru directorul de cazino, interesul a fost evident de natura publicitara.

Dar exista o problema reala etica legata de monetizarea taxinomiei. Fundatia Biopat, sprijinita de numeroase institute de cercetare si muzee de stiinte ale naturii din Germania, ofera posibilitatea, celor care doneaza o anumita suma asociatiei, sa dea un nume unei noi specii animale sau vegetale. Pentru cel putin 2.600 de euro, doritorii pot boteza o molusca sau o insecta cu numele partenerului sau al unui actor favorit. Jumatate din donatie se varsa institutului de cercetari din care face parte cel care a facut descoperirea, pentru incurajarea cercetarii stiintifice asupra biodiversitatii. Cealalta jumatate este destinata finantarii unui proiect de protectie a mediului aplicat in tara de origine a speciei si validat de Biopat. Asociatia joaca rolul de intermediar intre diferitii actori din domeniul zoologiei si privati. Astfel, o orhidee boliviana i-a fost oferita lui Gorbaciov cu ocazia implinirii varstei de 75 de ani de unul din prietenii lui germani, iar planta a fost numita Maxillaria gorbatchowii.

‘Sponsorizarea numelor de specii ridica o problema greu de transat’, afirma Andrew Polaszek, zoolog si secretar general la ICZN (International Commission for Zoological Nomenclature). ‘Desigur, uneori, numele pot fi vandute pentru cauze bune, dar se pune intrebarea daca mercantilizarea denumirilor speciilor nu va duce la revendicarea unor drepturi ca cele pentru marci, sau chiar se vor revendica false descoperiri’, explica acesta regretand lipsa unui sistem de reglementare in taxinomie.

Sursa: Agerpres