Afaceri - Economic

ANGAJARI – Locuri de munca multe si angajatori pretentiosi la bursa locurilor de munca pentru absolventi (VIDEO)

Vezi VIDEO
Absolventii au venit astazi, 25 septembrie, in numar ridicat la Casa Armatei. Tinerii s-au aratat interesati de gasirea unui loc de munca. Oferta a fost una variata, numarand aproape 600 de posturi vacante. Cu toate acestea, absolventii s-au aratat mai putin increzatori in sansele de angajare, din cauza cerintelor angajatorilor, care au pus conditia de baza ca viitorii salariati sa aiba experienta in domeniu.

Cea de-a 15-a editie a bursei locurilor de munca pentru absolventi a adus mai multe oferte pentru cei interesati sa se angajeze. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) au aratat ca a crescut numarul posturilor oferite celor care au terminat o facultate. In schimb, pentru cei cu studii medii, ofertele au ramas cam aceleasi: de la confectioneri pana la barmani, ospatari, bucatari sau tamplari. 

“Avem o oferta de 589 de locuri de munca, din care 90 sunt in Sighetu Marmatiei. Putem spune ca din acest total, 71 sunt pentru studii superioare. Ca si o particularitate a acestei burse este ca, fata de anul trecut, a crescut numarul ofertelor pentru cei care isi doresc sa se angajeze si care au calificare in studii superioare. Putem spune ca in acest an avem o crestere a numarului locurilor de munca pentru ingineri. Si putem spune ca avem ingineri mecanici, ingineri electromecanici, ingineri operatori CNC. Domeniile de activitate, de asemenea, se extind si pe domeniul IT, programator, designer web”, a punctat directorul executiv al AJOFM Maramures, Oana Osanu.

Absolventii care s-au perindat pe la bursa au remarcat o oferta variata, dar au concluzionat ca angajatorii sunt prea pretentiosi. “Oferta e variata, doar ca inca sunt nehotarata la ce as putea sa candidez. Cam tuturor le trebuie experienta. Din moment ce noi abia iesim de bancile facultatii e cam greu sa-ti gasesti un loc de munca unde sa nu-ti ceara experienta. Asteptam ca cei care angajeaza sa dea dovada de indulgenta si sa ne ajute si pe noi care nu avem experienta”, a declarat una dintre tinere, Cristina.

O alta absolventa, Lidia a aratat ca “as vrea ceva in comert, E destul de greu pentru ca toti cer sa ai experienta”.

Ca in fiecare an la evenimentul de astazi au venit si persoane trecute de prima tinerete, in speranta ca isi vor gasi un post convenabil “Acum am venit prima data la bursa locurilor de munca. Eu am lucrat la confectii de piele si din astea nu am gasit. Eu am 45 de ani, e un pic mai greu”, a afirmat una dintre participante, Iulia.

De cealalta parte, angajatorii s-au declarat multumiti de eveniment si mai ales de prezenta masiva a aparticipantilor. “Lumea este foarte multa. Vad ca incep sa vina, iar majoritatea sunt, din cate vad, tineri, ceea ce este un lucru bun. Am vazut ca sunt interesati, cauta ofertele mai bune si sunt de apreciat”, a spus unul dintre angajatori, George Lupan.

Un alt angajator, Marius Libotean, a explicat ca “s-au interesat, cer informatii, ceea ce e foarte bine. Si eu cand am fost tanar am procedat la fel. Mergi, te informezi despre firma. Luam datele, ulterior facem schimb de informatii ca sa putem ulterior organiza interviu la locul de munca, sa vada spatiul, depinde de fiecare firma ce procedura interna are”.

Pentru angajatorii care incadreaza in munca absolventi se ofera subventii. Astfel, pentru angajarea unui absolvent de studii superioare indemnizatia lunara e de 750 de lei, pentru incheierea unui contract cu un tanar care a terminat o scoala postliceala se acorda, lunar, 650 de lei, iar pentru cei cu liceul, 500 de lei, lunar.

Subventia se acorda pe o perioada unui an cu conditia ca acel absolvent sa fie mentinut in munca timp de cel putin un an si jumatate.

Sursa: Camelia Tocaci