Stiri nationale

ANCHETA – Horia Simu, trimis in judecata pentru devalizarea Cuprom

Omul de afaceri Horia Simu a fost trimis in judecata de procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, alaturi de alti doi inculpati, pentru devalizarea producatorului de conductori de cupru SC Elcond Zalau, cei trei fiind acuzati de gestiune frauduloasa in forma continuata.

“Procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Simu Horia, Avasilichioaei Ghiorghe si Ardelean Radu-Cristian pentru savarsirea infractiunii de gestiune frauduloasa, in forma continuata. In fapt s-a retinut ca in cursul anului 2004, inculpatii Simu Horia, Avasilichioaei Ghiorghe si Ardelean Radu-Cristian au actionat concertat, in urma unei intelegeri prealabile si prin aceasta modalitate au transferat activele SC Elcond SA Zalau catre SC Cuprom SA Bucuresti si SC Nordexo Manufacturing SRL Bucuresti, unde inculpatii aveau interese, scopul fiind de a dobandi foloase materiale pentru aceste societati”, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj.

Potrivit sursei citate, inculpatul Avasilichioaei Ghiorghe, in calitate de director general al SC Elcond SA Zalau, prin incheierea unui contract de imprumut fictiv, in iulie 2004, urmat de incheierea conventiilor de dare in plata cu inculpatul Ardelean Radu-Cristian, care detinea la momentul respectiv functia de presedinte AGA, au transferat activele SC Elcond SA Zalau catre SC Cuprom SA Bucuresti, valoarea acestora fiind de 24.230.433 lei, la valoarea din anul respectiv.

Horia Simu era la vremea respectiva presedinte AGA la Cuprom SA, acesta detinand si functia de reprezentant legal al SC Nordexo Manufacturing SRL Bucuresti si administrator al SC Elcond SA.

Totodata, prin actiunile inculpatilor a fost vandut in anul 2004 activul apartinand SC Elcond SA denumit “locuinta de serviciu” catre SC Nordexo Manufacturing SRL, unde administrator unic era inculpatul Simu Horia.

Horia Simu este acuzat si ca, in calitatea de administrator unic al SC Nordexo Manufacturing SRL Bucuresti, nu a facut demersurile necesare pentru incasarea creantei de 6.463.898 lei, pe care SC Elcond SA Zalau o avea de incasat de la SC Phoenix SA Baia Mare, fapt pentru care aceasta s-a prescris si a fost trecuta in contabilitate la pierderi din creante.

Numarul persoanelor vatamate in acest dosar este, potrivit procurorilor, 7.107 persoane, respectiv fostii actionari ai SC Elcond Zalau.

Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare Judecatoriei Zalau.

Cuprom Zalau are la baza structura fostei Companii de Cablu Electric Laminat, fondata in 1972 la Zalau, cu peste 3.000 de angajati la vremea respectiva. In 1990, ea a fost transformata in SC Elcond SA, o companie pe actiuni. Cuprom Zalau a luat fiinta in 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix Baia Mare si uzina Elcond Zalau, doua dintre cele mai importante companii romanesti din industria neferoaselor. Ca urmare a unor investitii importante, retehnologizare si modernizare, Cuprom a devenit, inainte de 2008, cel mai mare producator de cupru din Romania si unul dintre cei mai mari din Europa de Est.

Gestiunea frauduloasa semnalata de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj a facut ca in vara acestui an Tribunalul Bucuresti sa decida intrarea in faliment a societatii Cuprom.

Sursa: Agerpres