Externe

ANALIZA – Investitorii ar trebui sa vanda repede actiunile detinute la companii din Spania, arata S&P

Oricine detine actiuni ale unor companii din Spania ar trebui sa vanda repede, inainte ca guvernul de la Madrid sa fie nevoit sa ceara un ajutor masiv pentru economie de la UE si FMI, potrivit analistilor S&P.

Randamentele obligatiunilor Spaniei raman in continuare peste 7%, nivel considerat a fi nesustenabil pentru a patra mare economie a zonei euro.

“Consideram ca Spania va primi ajutor financiar (pentru intreaga economie – n.r.) in urmatoarele trimestre, alaturandu-se Greciei, Irlandei si Portugaliei in randul statelor care nu se pot finanta de pe piata“, noteaza Rob Quinn, analist la S&P Capital IQ, intr-o nota de cercetare.

Spania va avea nevoie de 280 de miliarde de euro pentru a se finanta in urmatoarele 18 luni, insa rezervele zonei euro pentru sprijinirea statelor cu probleme se ridica la numai 260 de miliarde de euro, a calculat analistul S&P. Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, fond aflat in vigoare, si Mecanismul European de Stabilitate vor inregistra presiuni puternice daca Spania pierde accesul la pietele financiare.
Sursa: Mediafax