Comunitate

AN UNIVERSITAR 2012/2013 – Mai multe locuri bugetate la master, la Centrul Universitar Nord Baia Mare (VIDEO)

Vezi VIDEO
Absolventii de studii superioare au, in acest an, mai multe sanse sa prinda un loc bugetat la master in cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare. Acest lucru este posibil intrucat Ministerul Educatiei a repartizat pentru aceste cursuri postuniversitare 477 locuri bugetate, cu aproape 60 mai multe decat anul trecut. Astfel, de castigat au nu doar cei care doresc sa se inscrie la master, ci si conducerea Centrului Universitar Nord, care beneficiaza de finantare dubla pentru aceste locuri. Pe de alta parte, cei care au sustinut de curand examenul de bacalaureat vor fi dezavantajati, deoarece pentru licenta, in anul universitar 2012-2013, vor exista doar 500 de locuri, cu 100 mai putine fata de anul trecut.

Oficialii Centrului Universitar Nord sustin ca datorita fuziunii cu Univesritatea Tehnica din Cluj-Napoca numarul locurilor pentru master a crescut semnificativ.

„Avem la licenta 500 de locuri. Din pacate, sunt cu 100 mai putine decat anul trecut, insa avem promisiuni consistente de la Ministerul Educatiei. Anul trecut am pornit cu 110 locuri dupa care, in procesul de fuziune, cand eram intr-o faza avansata, cu acordul ministerului, Clujul ne-a mai dat 320 de locuri, si am placat la drum cu 420 de locuri, ceea ce era bine si atunci, iar anul acesta avem mai multe si decat anul trecut. Anul acesta avem mai multe  decat anul trecut, anul acesta au fost repartizate 477 de locuri la masterat”, a precizat prorectorul Centrului Universitar Nord, Dan Calin Peter.

Pentru ca in anul universitar 2011-2012 problemele financiare au fost resimtite de cadrele didactice din cadrul universitatii, multi dintre studenti intarziind cu plata taxei de scolarizare, anul acesta bugetul alocat pentru locurile la master este dublu.

“Ceea ce este important si sub aspect financiar, este faptul ca locurile de la masterat sunt finantate dublu fata de cele corespunzatoare. Deci, daca avem 477 de locuri asta inseamna 954 de locuri de la licenta”, a explicat Dan Calin Peter.

In ceea ce priveste locurile repartizate pentru licenta, din totalul de 500, 138 sunt la Facultatea de Inginerie, 83 la Facultatea de Resurse Minerale si Mediu, , 142 la Facultatea de Litere si 137 la Facultatea de Stiinte. Din cele 500 de locuri pentru licenta, 9 sunt rezervate romilor, acestia fiind obligati sa concureze intre ei pentru obtinerea unui loc bugetat.

In ciuda numarului mai mic de locuri destinat absolventilor claselor a XII-a, majoritatea elevilor care au sustinut in aceasta saptamana examenul de bacalaureat sustin ca vor opta pentru continuarea studiilor in Baia Mare, la Centrul Universitar Nord.

„Ma indrept spre Universitatea de Nord, Facultatea de Litere. Am informaţii din anii precedenţi cu privire la admitere şi o să mă informez si pentru anul acesta”, a marturisit o absolventa de liceu, Andreea Dan.

„Voi merge la Universitatea de Nord, la Inginerie Electronică, sau asa ceva este profilul. M-am interesat şi despre conditiile de admitere de aici”, a spus un alt absolvent, Andrei Salajan.

Inscrierile pentru licenta incep din 16 iulie, in functie de proba aleasa. Candidatii vor sustine un examen scris specific profilului sau un interviu.
Sursa: Anca Popescu, Gabriela Kuhajda