Afaceri - Economic

AMENZI – Consiliul Concurentei a amendat 10 companii din domeniul gazelor, inclusiv un distribuitor controlat de Gazprom

Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 920.069 lei (207.700 euro) distribuitorul de gaze naturale Wirom Gas, controlat de grupul rus Gazprom, si alti noua executanti de lucrari in domeniul gazelor, pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale.

Cea mai mare amenda a fost aplicata Wirom Gas – 788.017 lei, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

Autoritatea de concurenta a constatat, in cadrul unei investigatii, ca din initiativa Wirom, companiile au participat la o intelegere avand ca obiect stabilirea unui pret unic pentru instalatiile standard de utilizare.

“Contractele dintre distribuitorul de gaze si executantii de lucrari contineau clauze anticoncurentiale prin care se stabilea un pret fix pentru realizarea instalatiilor de utilizare. In acest fel, beneficiarii lucrarilor, respectiv consumatorii, plateau, nejustificat, un pret mult mai mare, fata de cel practicat inaintea intelegerii”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Compania Wirom Gas, infiintata in 1994, este furnizor si distribuitor de gaze naturale in partea de sud a Romaniei si asigura alimentarea unor localitati precum Turnu Magurele, Alexandria, Oltenita sau Giurgiu. Wirom Gas este o firma mixta intre WIEE (51%) si Distrigaz Sud (49%).

Grupul rus Gazprom a anuntat, la finele anului 2012, ca preia de la BASF controlul integral al companiei WIEE, in cadrul unui schimb de actiuni prin care grupul german a obtinut participatii la doua perimetre de exploatare de gaze naturale in Siberia. WIEE era detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene.

Concurenta a anuntat marti ca a sanctionat si Dornacor – 17.650 lei, Elisan – 20.943 lei, Instpro – 31.680 lei, Melprest – 3.534 lei, Rodimar I Eximp – 12.488 lei, Meliorstal – 499 lei, Metalica Prod – 1.029 lei, Miral Instal Company – 39.051 lei si TMG Conprest -5.498 lei.

Patru firme (MeliorstaL, Metalica Prod, Miral Instal Company si TMG Conprest) au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

La stabilirea sanctiunilor, Consiliul Concurentei a tinut cont de faptul ca, la momentul intelegerii, legislatia in domeniul gazelor prevedea ca distribuitorul era singurul care putea aviza realizarea lucrarilor conexe. Odata cu modificarea legii, aceasta piata s-a liberalizat, iar avizarea acestor lucrari poate fi facuta de orice persoana fizica sau juridica autorizata de ANRE.

Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in acest tip de intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor in functie de momentul in care contacteaza autoritatea de concurenta si de valoarea informatiilor furnizate.

Sursa: Mediafax