Administratie

AEROPORT – Contractul de executie pentru modernizarea Aeroportului International Baia Mare ar putea fi semnat in 12 octombrie (VIDEO)

Vezi VIDEO
La finele saptamanii viitoare expira termenul pana la care se poate contesta rezultatul licitatiei organizate pentru modernizarea Aeroportului International Baia Mare. In urma procedurii de achizitii publice, oferta depusa de o asociere de firme italiene a fost considerata cea mai atractiva. Oficialii Aeroportului International Baia Mare mai trebuie sa treaca acum de un obstacol: aprobarea cererii de finantare, aflata in evaluare la Autoritatea de Management.

Procedurile legale pentru modernizarea Aeroportului International Baia Mare trebuie urgentate pentru ca investitia sa fie finalizata la timp, respectiv pana la finele acestui an. Acesta a fost unul dintre aspectele luate in considerare si la licitatia organizata pentru desemnarea firmei care se va ocupa de realizarea lucrarilor. Astfel, Comisia de Licitatie a decis sa opteze pentru varianta in care s-a dat cel mai scurt termen de executie.

“Comisia de licitatie, in urma analizei ofertelor depuse, mi-a comunicat ca asocierea a doua firme italiene, Vitali S.p.A si Societatea pentru exercitii aeroportuare din Milano, a fost declarata castigatoare pentru executia lucrarilor la Aeroportul International Baia Mare. Timpul de executie este de 60 de zile, durata intregului contract este de 90 de zile. Oferta declarata castigatoare a societatilor comerciale din Italia este in cuantum de 58 de milioane de lei, aproximativ 13 milioane de euro. La evaluarea acestei oferte, comisia de licitatie s-a convins si si-a creat certitudinea ca aceste societati pot executa in termenul de 60 de zile aceste lucrari”, a declarat directorul Aeroportului International Baia Mare, Dorin Buda.

Oficialii Aeroportului International mizeaza pe seriozitatea acestor firme, dar si pe specialistii si dotarile detinute, mai ales ca anul trecut au finalizat lucrarile si la Aeroportul din Bergamo, iar in prezent administreaza aeroporturile din Milano, Malpensa si Linate. Termenul de contestatii la licitatie expira vineri, 9 octombrie, astfel incat se estimeaza ca in 12 octombrie se va semna contractul de executie, data de la care se vor sista toate cursele pentru a putea fi implementat proiectul de modernizare. Pe de alta parte, conducerea aeroportului recunoaste ca banii nu sunt aprobati pentru ca cererea de finantare e inca in evaluare.

“Suntem in ultima etapa de evaluare a cererii de finantare, am depasit etapa conformitatii administrative, cea din cauza careia, in 2013, cererea noastra de finantare a fost respinsa. S-au verificat si in etapa a doua criteriile de eligibilitate a cererii noastre de finantare, iar acum, pentru prima oara, s-a intrunit comitetul pentru evaluarea tehnico-economica a cererii noastre. Ni s-au cerut niste clarificari si sa precizam care e stadiul achizitiei terenurilor pentru lucrarile pe care le avem de facut”, a adaugat Dorin Buda.

La inceputul saptamanii viitoare ar urma sa fie consemnata, intr-un cont bancar, suma aprobata pentru exproprieri si care se va afla la dispozitia aeroportului. Dupa ce vor exista banii in cont, se va emite decizia de expropriere. Pentru aceasta actiune a fost prevazuta suma de aproape 650.000 de euro.

Sursa: Camelia Tocaci