Cultura

ACTUALIZARE – VIZITA PATRIARH – Capul Bisericii Ortodoxe, IPS Daniel, s-a pus pe glume cu PS Iustin Sigheteanul (VIDEO)

 Foto: Patriarhul Daniel in Maramures - aeroport (c) eMaramures.ro
 Foto: Patriarhul Daniel in Maramures - aeroport (c) eMaramures.ro

Vezi VIDEO
Patriarhul Romaniei si-a inceput vizita in nordul tarii impreuna cu o suita de preoti – membri ai Sfantului Sinod. Preafericitul Daniel a ajuns, in seara zilei de azi, 29 iunie, pe Aeroportul International Baia Mare – unde a fost asteptat de autoritatile locale, dar si de numerosi sefi ai institutiilor militarizate. In scurta intrevedere pe care a avut-o cu cei prezenti in sala de protocol, capul Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Daniel, a apreciat traditiile din Maramures, dar nu s-a ferit sa faca mici glume cu PS Iustin Sigheteanu, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Cei doi ierarhi au avut un dialog degajat, in care au vorbit chiar si despre canepa si efectele ei.

Dupe ceremonia oficiala, in care, pe rand, prefectul Sorin Rednic, presedintele Consiliului Judetean, Zamfir Ciceu, si primarul Baii Mari, Catalin Chereches, au salutat venirea in Maramures a patriarhului, iar mai apoi acesta i-a binecuvantat pe credinciosii veniti sa il intampine chiar pe aeroport, IPS Daniel a ramas cu suita sa la o scurta discutie, care s-a purtat intr-o atmosfera degajata.

Darul pe care l-a primit de la seful administratiei judetene, constand in albume cu bisericile de lemn din Maramures, Cimitirul Vesel de la Sapanta si cu obiceiurile populare ale zonei, l-a determinat pe patriarh sa recunoasca faptul ca admira Maramuresul nu doar pentru oamenii sai, ci si penru traditii. Acesta a mai precizat ca maramuresenii au un port frumos, provocandu-l pe prefect sa spuna ca “este frumos ca oamenii locului”. 

Foto: Patriarhul Daniel in Maramures - aeroport (c) eMaramures.ro

Discutia s-a degajat in momentul in care PS Iustin Sigheteanul a pomenit de costumele populare din Tara Oasului, tinut pe care patriarhul urmeaza sa il viziteze in acest weekend. Arhiereul vicar a spus ca osenii au tinute, unele extrem de sofisticate, care valoreaza chiar si 5.000 de euro. “Pai au, ca acum s-au obisnuit cu euro, dar inainte nu a fost asa”, a replicat IPS Daniel.

Din vorba in vorba s-a ajuns si la materia prima din care altadata erau confectionate frumoasele camesi ale maramuresenilor, adica la canepa. PS Iustin Sigheteanul a rememorat momentele in care, ca si copil, mergea la topit canepa si cand era mare sarbatoare si distractie, iar patriarhul i-a raspuns ca acum nu ar mai avea cum sa fie asa de vreme ce semintele de canepa sunt considerate periculoase. “Acum canepa nu se mai cultiva ca nu da voie din cauza semintelor care contin canabis“, a spus capul Bisericii Ortodoxe. El a mai declarat ca in ajunul Craciunului, in Moldova se obisnuia sa se faca o prajitura din seminte de canepa macinata si a adaugat ca nu s-a vazut vreun efect euforic dupa consumul ei.

Foto: Patriarhul Daniel in Maramures - aeroport (c) eMaramures.ro

Delegatia s-a deplasat in aceasta seara spre manastirea de la Barsana, unde maine, 30 iunie, va fi mare hram. Reprezentantii Jandarmeriei Maramures au apreciat ca la liturghie vor fi prezenti circa 25.000 de oameni. Oficialii bisericii ortodoxe au mentionat ca in programul Preafericitului Daniel e prinsa o vizitia la Sighetu Marmatiei, dar si un popas la manastirea Sapanta – Peri.

Un numar foarte mare de credinciosi e asteptat si la Negresti Oas, unde patriarhul se va afla maine dupa-amiaza si unde duminica, 1 iulie, va fi oficiata o alta slujba de sfintire pentru catedrala din localitate.
Sursa: Ioana Osan