Cultura

ZIUA SCRIITORULUI – PREMII – Gheorghe Glodeanu, desemnat “Scriitorul Anului” (VIDEO)

Foto Gheorghe Glodeanu (c) eMM.roVezi VIDEO
Prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu a fost rasplatit cu titlul de “Scriitorul Anului” si “Marele premiu pentru literatura” pentru activitatea sa stiintifica depusa de-a lungul timpului, dar si pentru implicarea sa in viata culturala a orasului Baia Mare. Decernarea s-a facut in cadrul primei editii a manifestarii “Zilei Scriitorului” organizata azi, 22 iunie la Primaria municipiului. Evenimentul a fost unul de amploare, in a doua parte marcandu-se editia a VII-a a Zilelor Revistei Nord Literar.

Distinctia acordata, dar si cuvantarile tinute de unii dintre reprezentantii juriului l-au stanjenit oarecum pe scriitorul Gheorghe Glodeanu, care a recunoscut ca a rosit putin in…interior. Glodeanu a devenit astfel primul om de cultura care, in cadrul acestei manifestari, a fost nominalizat “Scriitorul Anului”.

“Le multumesc tuturor celor care au vorbit cu atata generozitate despre activitate mea. M-au pus intr-o incurcatura teribila. Imi venea sa ies si sa ascult eventual o inregistrare ulterior. Nu stiu daca am rosit sau nu dar in interior sigur. Nu sunt obisnuit cu asa ceva”, a spus emotionat Gheorghe Glodeanu.

Postura de premiat s-a schimbat in a doua parte a evenimentului, cand Gheorghe Glodeanu, in calitate de director al publicatiei culturale, a inmanat diplomele acordate de Revista Nord Literar. In acest an, au primit premii: Horia Badescu (poezie), Teo Moldovan si Stefan Jurca (proza), Mircea Muthu (critica literara) si Ion Pop (opera omnia).

“Sunt recunoscator pentru acest premiu cu atat mai mult cu cat vine dintr-un loc in care am tras prima gura de aer si am scos primul tipat cand am iesit in lume si de care sunt evident foarte legat. A vorbi despre radacini este aici un lucru care nu mai tine de metafora, ci de realitati”, a spus Ion Pop.

“Ziua Scriitorului” a fost organizata de Primaria Baia Mare, Asociatia baimareana a Scriitorilor, Reprezentanta pentru Maramures a Uniunii Scriitorilor si Revista Nord Literar. Autoritatile locale au aratat ca evenimentul va continua si anul viitor. Mai mult, si-au exprimat dorinta ca in editia viitoare sa fie premiati si tinerii scriitori.
Sursa: Diana Grad