Afaceri - Economic

ZILIERII AU CAUTARE – Peste 100 de patroni maramureseni folosesc angajati cu ziua pentru muncile din sezon

Cioban (c) eMM.roSolicitarile pentru registrul de evidenta a zilierilor sunt tot mai multe la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Maramures. Reprezentantii institutiei au aratat ca peste 125 de angajatori din judet au incheiat contracte de acest tip si ca numarul pozitiilor bifate de catre ei pentru zilele de munca prestate depaseste 42.000.

Purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea, a explicat ca este vorba de un total al zilelor, respectiv al zilierilor care au lucrat cu acte in acest an.

El a precizat ca interesul agentilor economici pentru astfel de variante de munca este ridicat si pentru ca legea le permite ca pentru zilieri sa nu faca plati la fondul de asigurari – sanatate, somaj si pensii.

Onea a subliniat ca nu orice patron poate sa utilizeze aceasta mana de lucru. Zilierii pot fi angajati doar pentru lucrari din domeniul agriculturii, din zootehnie si silvicultura, insa se exclude segmentul exploatarii lemnului.

De asemenea, mai e permisa angajarea unor zilieri la productia de spectacole, respectiv in activitatile de intretinere si curatenie.
Sursa: Camelia Tocaci