Stiri externe

WIKILEAKS – NSA a interceptat convorbirile telefonice a doi ministri francezi si a practicat spionajul economic

Agentia de Securitate Nationala a SUA (NSA) a interceptat convorbirile telefonice a doi ministri francezi si a practicat spionajul economic in Franta, potrivit mai multor documente obtinute de Wikileaks si publicate luni seara de cotidianul Liberation si site-ul Mediapart, informeaza AFP.

”Mai multe personalitati politice si inalti functionari francezi au fost ascultati in ultimii ani”, mentioneaza Liberation si Mediapart, referindu-se la actualul comisar european Pierre Moscovici, ministru al economiei in perioada mai 2012 — august 2014, si la François Baroin, ministru al bugetului si ulterior al economiei intre martie 2010 si mai 2012.

Mediapart citeaza o convorbire avuta in iulie 2012 de ministrul economiei francez din acea vreme, Pierre Moscovici, cu un senator socialist. Contactat de Mediapart, Moscovici s-a declarat ”profund socat” de aceste dezvaluiri.

De asemenea, este amintit faptul ca NSA a practicat un ”spionaj economic masiv in Franta”, site-ul Mediapart punând sub semnul intrebarii anumite ”contracte comerciale pierdute de companiile franceze”. Conform site-ului Wikileaks, actiunile de spionaj ale serviciilor de informatii americane au vizat domenii precum telecomunicatiile, productia de electricitate, petrolul, energia nucleara si energia regenerabila, tehnologiile de protectie a mediului si sanatatea.

”NSA urma sa intercepteze toate negocierile si toate contractele societatilor franceze estimate la cel putin 200 de milioane de dolari”, adauga Wikileaks.

La rândul sau, publicatia Liberation estimeaza ca ”niciodata dovada unui spionaj economic masiv in Franta, orchestrat la cel mai inalt nivel de statul american, nu a fost stabilita atât de clar”.

Saptamâna trecuta, presa franceza a publicat documente furnizate de site-ul Wikileaks potrivit carora serviciile secrete americane au spionat in ultimii zece ani Palatul Elysée (sediul presedintiei franceze), ministerele de Interne, de Externe, al Justitiei si al Apararii, Adunarea Nationala, precum si mai multe ambasade, cu ajutorul unei instalatii de interceptare a comunicatiilor, amplasata pe acoperisul ambasadei SUA la Paris.

Instalatii similare, apartinând Special Collection Service (SCS) — o unitate comuna a NSA si CIA, ar mai exista in alte circa 80 de state, dintre care 19 in Europa, in orase precum Berlin, Geneva, Madrid, Stockholm, Viena si Varsovia.

Sursa: Agerpres