Actualitate Cultura Religie

Volumul “Cum a schimbat creştinismul lumea” a fost lansat în Baia Mare, la Catedrala Episcopală

La această problemă sau întrebare, deşi titlul cărţii nu are semnul întrebării, răspunde cartea lui Alvin J. Schmidt, tradusă din limba engleză în limba română de profesorul dr. Cosmin Lauran din Baia Mare şi lansată duminică, 2 decembrie 2018, la Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare de universitarii Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, şi Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş, de la Universitatea de Nord din Baia Mare, moderator fiind Pr. Prof. Dorin Micu, erudit băimărean.

Cartea, tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, consătean cu traducătorul, la Tipografia Arhiepiscopiei din Alba Iulia, în ultimele zile, are un cuvânt înainte de Dan Ciachir, intitulat “Despre rodele creştinismului”.

Frapează de la început limbajul plăcut şi cursiv în care a fost tradusă cartea, fapt ce o face accesibilă şi pentru cititorul de rând, dar, care, parcurgând-o cu atenţie, poate deveni beneficiarul chiar al unei cateheze. Este suficient să amintim titlurile celor 15 capitole şi vă veţi convinge că aşa este, dacă nu, poate, vă va face curioşi să o citiţi şi dumneavoastră: Oamenii transformaţi de Iisus Hristos, Sfinţirea vieţii omeneşti, Creştinismul şi moralitatea sexuală, Libertatea şi demnitatea femeilor, Dragoste şi milă: legătura lor creştină, Spitalele şi sistemul de sănătate: rădăcinile lor creştine, Amprenta creştinismului asupra educaţiei, Munca şi libertatea economică, Ştiinţa şi creştinismul, Libertate şi dreptate pentru toţi, Abolirea sclaviei: o realizare creştină, Arta şi arhitectura, Sunetul muzicii: rezonanţa lui creştină, Capodopere ale literaturii: amprente creştine, Alte influenţe: sărbători, cuvinte, simboluri, expresii. Fiecare capitol se încheie, cu subcapitolul Concluzii, importante nu numai din perspectiva didactă a fixării cunoştinţelor, ci şi al mesajului care formează cititorul. Iată doar un exemplu din capitolul Amprenta creştinismului asupra educaţiei: “Cei care trăiesc în şcolile occidentale îşi petrec ani mulţi în şcoli, colegii sau universităţi, dar ştiu foarte puţine despre contribuţiile aduse de creşninism în domeniul educaţiei, atât de preţuit astăzi. Necunoscând aceste lucruri, nu este desconsiderat doar creştinismul, ci Iisus Hristos Însuşi. Dacă nu ar fi fost El şi învăţăturile Sale, cine poate şti la ce nivel de dezvoltare ar fi ajuns astăzi educaţia?” Este, din alt unghi de vedere, chiar justificarea scrierii acestei cărţi de către un sociolog de primă mărime. Sau altfel spus, dacă nu era creştinismul, cu cât am fi fost mai săraci?
“Este vorba de o carte excepţională, a spus Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş, coordonatorul Filialei Academiei Române de la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, o carte de informaţii, care este departe de duhul de coloratură al popularizării, dar nu este nici o carte abstractă, care să nu poată fi citită. Această carte m-a fascinat la citirea ei, o carte de 579 de pagini, substanţială din toate punctele de vedere. Este o carte care se citeşte destul de uşor, pentru că este scrisă inteligibil şi, paradoxal, este scrisă într-un spirit ortodox, în sensul etimologic al cuvântului. Autorul, pastor luteran, prezintă în cartea sa o opinie corectă despre religie şi despre lumea precreştină”.

?????????????
“Cartea are merite incontestabile, a afirmat Pr. Prof. Dorin Micu, este o lucrare destinată publicului larg, orice om educat poate să o înţeleagă, să îşi însuşească temele respective şi e de mare actualitate. Cartea identifică nişte racile ale antichităţii, care îşi fac reapariţia în societatea noastră post modernă. Cartea are nenumărate merite şi este o lectură binevenită pentru oricare dintre noi, indiferent cât de informaţi suntem, avem ceva de învăţat din această carte.”

“Nu întâmplător apare cartea aceasta în peisajul livresc românesc, a subliniat Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă. Apare în momentul în care avem probleme cu familia. În momentul în care avem probleme cu genurile. Această carte… ne-a arătat cum putem să ne asumăm adevărul revelat, să-l înţelegem, să-l întrupăm şi să trăim într-o creaţie care nu-i panteistă şi, totuşi, are fiecare element în sine relaţie cu Dumnezeu… Cartea aceasta ne dă nişte argumente cu privire la modul civilizat în care trebuie să discutăm cu cei care organizează seminarii pe tema lui Iisus, cu cei care organizează seminarii pe tema fiinţei, de pildă, şi cu toate celelalte, pentru că numai acolo unde nu este deschiderea suficientă spre dialogicitate, spre întâlnirea în cuvânt cu celălalt numai acolo se afirmă relaţii antitetice, antagonice ireconciliabile”, este de părere Părintele Profesor Ioan Chirilă.

Un eveniment editorial de mare substanţă apariţia acestei cărţi în traducerea profesorului Cosmin Lauran, carte scrisă de un heterodox în favoarea uni creştinism limpede susţinut, fără intenţii prozelite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *