Cultura

VOLUM CU DEDICATIE – Dialogurile televizate cu PS Iustin Sigheteanu, incluse intr-un volum (VIDEO)

Vezi VIDEO
„Iubesc discretia, dar cand e vorba de biserica, de institutie nu mai poti fi nici discret, nici modest”, e marturia PS Iustin Sigheteanu, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului care astazi, 20 iunie, la cartea cu dedicatie lansata cu putin inainte de sarbatorirea zilei sale de nastere. Volumul include dialogurile purtate de-a lungul timpului intre arhiereu si autorul cartii. Din discretie si modestie, cum se autocaracterizeaza, ierarhul a incercat oarecum sa impiedice publicarea volumului insa, pana la urma, a acceptat, tocmai pentru ca e vorba despre “momente de sinceritate care era pacat sa se piarda”.

Volumul “Comuniune si marturisire, dialoguri cu PS Iustin Hodea Sigheteanul” ce apartine jurnalistului Octavian Butuza a fost lansat astazi, 20 iunie, la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare, chiar inainte cu trei zile de aniversarea zilei de nastere a arhiereului vicar.

Ierarhul maramuresean considera ca, totusi, pentru un preot sau pentru un episcop e mult mai importanta ziua hirotonirii, dar si onomastica, insa ziua de nastere este “una particulara”.

Discretia si modestia ar fi fost suficiente motive pentru care, initial, arhiereul vicar a vrut sa impiedice editarea volumului. “ Iubesc discretia, iubesc masura in toate, dar cand este vorba de biserica, de institutie nu mai poti fi discret si nici modest, pentru ca  prezenta sa in mijlocul credinciosilor este vie si de aceasta prezenta depinde impactul pe care institutia il are la public”, a afirmat PS Iustin Sigheteanu.

Ierarhul a mai spus ca a ajuns la o varsta la care constientizeaza ca “nu doar zidirile si lucrarile acestea pe care ti le propui sa le faci sunt determinante pentru viata, ci si lucrurile ascunse si nevazute si bogatia prietenilor si a intalnirilor pe care le ai”.

Pe de alta parte, preotul Vasile Augustin a subliniat ca volumul nu e un prilej pentru a-i face publicitate ierarhului, ci pentru a marturisi lucrarea arhiereului vicar.

“PS Iustin nu are nevoie de publicitate, poate autorul, pentru ca personalitatea PS Iustin e atat de mare in cadrul Sfantului Sinod dar mai ales pe plan local, incat a i se scrie carti nu cred ca poate adauga ceva la creionarea personalitatii sale in arealul Maramuresului si Satmarului”, a precizat preotul.

Arhiereul vicar s-a nascut la 23 iunie 1961 in comuna maramureseana Rozavlea. In luna septembrie din anul 1983, a fost hirotonit diacon pe seama Manastirii Rohia, iar in anul 1983 – iunie, a fost hirotonit preot pe seama aceleiasi manastirii. In 17 aprilie 1994, la Manastirea „Sfanta Ana” Rohia a avut loc hirotonia intru arhiereu.
Sursa: Camelia Tocaci