Actualitate

Info meteo şi trafic: Vizibilitate redusă de ceață, sub 100 de metri, în Pasul Prislop

Vremea a fost rece miercuri. Cerul a fost noros și a nins slab în cursul zilei. Cantitatea maximă de precipitații înregistrată a fost de 3.0 l/mp, la Firiza. Vântul a suflat slab la moderat, cu intensificări în zona montană înalta de până la 71 km/h, unde a spulberat zăpadă. Temperaturile maxime au fost de -4 grade la Târgu Lăpuș și Sighetu Marmației și -3 grade la Baia Mare și Ocna Șugatag. În zona montană înalta s-a semnalat ceață.

Stratul de zăpadă era prezent pe arii extinse aseară și măsură până la 81 cm la Cavnic.

La primele ore ale dimineții temperatura aerului era cuprinsă între -8 grade la Târgu. Lăpuș, -7 grade la Borșa, -6 la Cavnic, Petrova, Vișeu de Sus și -5 grade în Baia Mare.

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă. Carosabilul sectoarelor de drumuri naționale este curat, dar umed. Zăpadă frământată, cu grosimea de până la 1 cm, se găsește depusă pe DN 18, în Pasul Prislop, între km 156 și km 180. Vizibilitatea este redusă de ceață, sub 100 de metri, între km 160 și km 180, în Pasul Prislop. Angajații secției au intervenit cu 12 utilaje și au împrăștiat 85 tone sare. De asemenea, s-a utilizat cantitatea de 1800 litri clorură de calciu pe sectoarele DN 1C și E58.

Valori ale temperaturii aerului la această oră: -10 grade la Târgu Lăpuș, -9 grade la Cavnic, Baia Mare și Borșa, -8 grade la Sighetu Marmației, Petrova, -7 grade la Ocna Șugatag.

Nivelurile și debitele cursurilor de apă din județ au fost ușor variabile, influențate de fenomenele de iarnă instalate. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheață este prezența la malurile râurilor Tisa, Vișeu, Cisla, Vaser, Ruscova, Iza, Mara, Lăpuș, Suciu, Cavnic, Săsar, Nistru și Firiza. Se mențîn podurile de gheață formate pe răul Mara, dar și podurile de gheață cu ochiuri pe râurile Iza, Botiza, Mara, Cosau, Barsau, Cavnic și Firiza. Curg sloiuri de gheață pe râurile Tisa, Vișeu și Someș.

Nu sunt probleme în alimentarea cu energie electrică a localităților din județ. Este în vigoare, până la ora 10.00, o atenționare cod galben de ceață, care reduce vizibilitatea, sub 200 de metri, pe rază unităților administrativ-teritoriale Baia Mare, Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Copalnic-Mănăștur, Șisești, Recea, Dumbrăvița, Cernești, Groși, Săcălășeni, Coltau, Coaș.

Stratul de zăpadă măsoară: 81 cm la Cavnic, 75 cm în Pasul Gutâi, 71 cm la Firiza, 68 cm la Baiut, 60 cm la Luhei, 51 cm la Coroieni, 40 cm în Baia Borșa, 39 cm la Grosii Tiblesului, 38 cm în Vișeu de Sus, 36 cm la Moisei, 30 cm în Leordina, 29 cm la Târgu Lăpuș, 23 cm în Baia Mare, 27 cm la Mara, 19 cm la Vf. Iezer, 18 cm la Sighetu Marmației, 17 cm la Ocna Șugatag.

Vremea va fi astăzi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. Local va ninge slab. Vântul va suflă slab la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 și 1 grad iar cele minime între -8 și -5 grade.

Prognoza meteorologică prevede pentru mâine, 11 ianuarie a.c., că vremea va fi ușor mai rece decât normalul termic al perioadei. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse va ninge. Vântul va suflă slab la moderat, cu intensificări temporare iar pe crestele montane va suflă tare viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 și -1 grad, iar cele minime între -10 și -7 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *