Actualitate

VINOVATII FARA VINA – Ajutoarele revolutionarilor maramureseni au fost diminuate din cauza unor functionari incompetenti (VIDEO)

Vezi VIDEO
Mii de revolutionari si sotii supravietuitori ai eroilor martiri de la Revolutia din 1989 vor ramane fara o parte din bani, din vina exclusiva a functionarilor statului. Reprezentantii Casei Nationale de Pensii au calculat gresit majorarea cu 15% a indemnizatiilor care le revin acestora, iar dupa ce au constientizat situatia au demarat o actiune de recuperare a sumelor platite in plus. Numai din Maramures trebuie adunati aproape 245.000 de lei.

Corpul de control al Ministerului Muncii a constatat ca, in perioada ianuarie 2011 – martie 2012, Casa Nationala de Pensii a aplicat in mod eronat prevederile privind majorarea cu 15 la suta a indemnizatiilor pentru revolutionari si a celor pentru sotii supravietuitori, in sensul ca a reintregit cuantumul acestor indemnizatii la valoarea din iulie 2010, in loc sa aplice majorarea de 15 la suta la cuantumul din luna octombrie 2010 al acestor indemnizati. Potrivit Ministerului Muncii, dupa aplicarea defectuoasa a acestor prevederi legale, trebuie recuperati aproximativ 1,82 milioane de lei din toata tara. In Maramures, peste 5.200 de persoane vor avea de suferit de pe urma greselii statului.

”Avem 5.257 dosare cu drepturi platite eronat, din care 25 de dosare sunt pe Legea 341/20014 privind revolutionarii, iar 5.232 pe Legea 578/2004 privind ajutorul acordat sotului supravietuitor”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Pensii Maramures, Daniela Vasile.

Vinovatii fara vina se vor trezi astfel cu drepturile diminuate. Cu 45 de lei in minus le-au fost platiti in ultimele doua luni maramuresenilor beneficiari ai legilor care ii privesc pe revolutionari sau urmasi ai acestora. ”Sumele pe care trebuie sa le restituie aceste persoane nu sunt foarte mari, e vorba de 45 de lei/persoana. Sumele totale de recuperat sunt de 244.877 de lei”, a mai spus Daniela Vasile.

Oficialii Casei Judetene de Pensii au mai aratat ca pana acum s-a reusit recuperarea a 215.000 de lei de la revolutionari si sotii supravietuitori, restul banilor urmand sa fie intregiti in urma diminuarii ajutoarelor acordate pentru luna iunie.
Sursa: Camelia Tocaci